Kultura
0

Najbolji studenti slikarstva putuju u Milano

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Studenti akademija likovnih umjetnosti Nina Novaković iz Banje Luke, Martin Frljić iz Širokog Brijega, Sonja Bjeleš iz Trebinja i Ajla Salkić iz Sarajeva osvojili su studijsko putovanje u Milano jer su njihovi likovni radovi dobili najbolje ocjene.

Radovi ovih umjetnika dio su izložbe studentskih radova koju organizuje EU info-centar u BiH u saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Akademijom likovnih umjetnosti Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Akademijom likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu i Akademijom likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega.

Ovi radovi bili su najbolji među 48 izloženih, i to po 12 iz svake od ovih akedemija.

Vršiteljica dužnosti pomoćnika ministra za kulturu Republike Srpske Milica Kotur rekla je da Ministarstvo podržava mlade umjetnike, jer umjetnost sama po sebi nema granica, kao što ni saradnja mladih umjetnika ne bi trebalo da ih ima.

Izložbi, koja je danas otvorena u Dječijem pozorištu Reublike Srpske u Banjoj Luci, prisustvovao je i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, koji je istakao da su ovo radovi izuzetno talentovanih mladih umjetnika iz cijele BiH.

"Veliko je zadovoljstvo vidjeti da je umjetnost u BiH itekako živa, jer umjetnost predstavlja slobodu izražavanja", rekao je Wigemark novinarima.

On je napomenuo da izloženi umjetnički radovi, osim originalnog izraza njihovih autora, govore i o tome šta znači živjeti danas u BiH, te o njenoj istoriji, tradiciji i budućnosti.

Wigemark je izrazio nadu da će studenti dobitnici nagrade iskoristiti priliku da na Akademiji umjetnosti u Milanu na pravi način predstave svoju zemlju, iskustva i perspektive, te generalno prošire svoje umjetničke horizonte.

Predstavnica EU info centra Alma Telibečirević rekla je da je izložba finalni proizvod saradnje četiri akademije umjetnosti iz BiH, koja je započela u proljeće prošle godine.

"Svaka akademije je dobila temu kojom su se studenti bavili kroz likovni izraz", rekla je Telibečirević.

Ona je precizirala da je banjalučka likovna akademija imala temu "Vode i životna sredina", akademija u Širokom Brijegu temu "Djeca i obrazovanje", sarajevska akademija temu "Ljudska prava", dok su se studenti trebinjske likovne akademije bavili kulturnim i prirodnim nasljeđem.

Telibečirević je naglasila da je cilj izložbe da se ukaže na umjetnost kao izuzetno snažan medij putem kojeg se mogu prenijeti snažne poruke.

Otvaranju izložbe prisustvovali su ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, predstavnici banjalučke gradske uprave, te dekani i profesori sve četiri likovne akademije.