Kultura
320

Nagrada "Kočićevo pero“ Dževadu Karahasanu za roman "Kuća za umorne“

FENA
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Naše vrijeme, ultramaterijalističko, konzumerističko, reduciralo je ljubav ili na trgovinu ili na trenutačni dodir dvaju tijela koji donosi užitak ili gađenje - kazao je danas u Sarajevu književnik Dževad Karahasan na svečanosti dodjele književne nagrade "Kočićevo pero“, koju dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka- Beograd.

Govoreći o knjizi "Kuća za umorne“ za koju je i dobio nagradu, Karahasan kaže da je osnovna tema knjige ljubav i izražava njegovo najdublje uvjerenje, kao Empedoklovog učenika, da je ljubav kosmička sila.

Pojašnjava, da po Empedoklovom učenju, postoje četiri gradivna elementa svijeta, zemlja, voda, zrak i vatra. I postoje dva principa, dvije kosmičke sile, jedno je ljubav, drugo je mržnja.

Po mišljenju Karahasana, kada među gradivnim elementima svijeta vlada ljubav, nastaje kosmos, red, veza, elementi se povezuju i grade cjeline koje mogu biti plodne, zakoni nastaju, ali kada nad ljubavlju trijumfira mržnja, nastaje kaos, nered, svijet se rastvara, cjeline nestaju.

Književnik Almir Bašović kaže da je ovo najčudnija Karahasanova knjiga, a radi se o tome da se on opsesivno bavi jednim motivom a to je motiv ukletih ljubavi.

Ističe, da Karahasan ne samo da nastavlja i dovodi do kraja tradiciju propovijedanja u bh. književnosti, već je on pisac koji još piše nalivperom.

"Ovo je knjiga u koju se mogu skloniti svi koji su umorni od upornih redukcija čovjeka. Knjiga nas upozorava da je ljubav radnja kojom se otvaramo prema drugom, a njegova pripovjedačka tehnika je insistiranje na sjećanju i upozorava u kakvom svijetu danas živimo", naglašava Bašović.

Književnik Nikola Vukolić, predsjednik žirija za dodjelu nagrade "Kočićevo pero, kaže da je "Kuća za umorne“ jedno od najboljih književnih ostvarenja na našim prostorima, u koje je autor uložio mnogo truda i znanja u ispisivanju njenih stranica.

"Dokaz ovakvog tvrđenja leži u činjenici da nas ovo djelo Dževada Karahasana nagoni na razmišljanje, preispitivanje. Jedinstveno u mnogo čemu, ono djeluje snagom svoje filozofske i literarne argumentacije", kazao je Vukolić.

Ovu uglednu nagradu, Zadužbina Petar Kočić Banja Luka- Beograd, "Kočićevo pero“ već 20 godina dodjeljuje onim piscima koji nastavljaju Kočičevu učevinu i pričevinu.

Svi dobitnici "Kočićevog pera“ imaju pravo da konkurišu i za nagradu "Kočićeva knjiga“, a nagrada se dodjeljuje za visoka dostignuća savremene književnosti.

Do sada su "Kočićevo pero“ dobili Mirsad Bečirbašić, Ivan Lovrenović, Mile Stojić, Milenko Stojičić, Dragan Marjanović, Zoran Kostić, Miljenko Jergović, Boris Dežulović i mnogi drugi.

Susret s Dževadom Karahasanom, organizirali su Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH i Zadužbina Petar Kočić Banja Luka-Beograd.