Kultura
195

Na sceni SARTR-a izveden hip-hop mjuzikl "Promjena"

Klix.ba
(Foto: Enes Crvčanin)
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) sinoć je pretpremijerno izveden prvi bh. hip-hop mjuzikl "Promjena", a premijera je zakazana za večeras.

Mjuzikl "Promjena" je spoj muzike, plesa, glume i vizuelnih efekata, a u njegovoj realizaciji učestvuje više od 40 ljudi.

Autor mjuzikla Admir Crvčanin, student produkcije i menadžmenta na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, rekao je da je ovaj komad priča o Balkancima kojima je dosta svega.

"Mjuzikl je priča o mladim ljudima i njihovim potrebama ispričana kroz snažne socijalne razlike. Likovi pripadaju različitim socijalnim ambijentima, imamo ekstremno bogate i ekstremno siromašne, te se oni isprepliću, a društvo ih odvaja. Generalno to je ljubavna priča - dvoje mladih ljudi koji bi mogli imati normalan odnos i priča bi mogla imati "happy end" ali okolnosti upućuju da to neće biti. To su klinci koji trebaju da odrastu u sredini koja im ne dozvoljava da to urade na normalan način već im zagorčava život kao što to rade i nama i ljudima koji odrstaju u ovim vremenima. Tema je i razbijanje porodice kao osnovne ćelije društva", rekao je Cvrčanin za Klix.ba.

Hip-hop mjuzikl "Promjena" se realizuje u saradnji Sarajevskog ratnog teatra i Udruženja "Scena" u sklopu Programa Teatarski opservatorij.

Uz glumačku ekipu koju čine Admir Šehović, Davor Golubović, Elma Juković, Ena Kurtalić, Sanjin Arnautović, Edin Avdagić, Nina Đogo, Ivana Vojinović i Davor Sabo na sceni se pojavljuje i četrnaest plesača i grupa muzičara.

Koreograf predstave je Željko Božić koji je sa svojim koreografijama osvojio približno sto titula na festivalima i takmičenjima.