Kultura
0

Na Jahorina Film Festivalu 85 filmova iz 30 država

Klix.ba
Ilustracija; Foto: Arhiv
Ilustracija; Foto: Arhiv
Na 8. međunarodnom festivalu ekološkog turističkog filma Jahorina Film Festival, bit će prikazano ukupno 85 filmova iz 30 država.

U okviru ceremonije otvaranja Festivala, 1. oktobra u 20:30 sati bit će prikazan igrano-dokumentarni film "Lauš" Branke Bašević, koji je na nedavno održanom festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu ostvario veoma zapaženu ulogu. Svečanoj BH premijeri prisustvovat će članovi ekipe ovog filma, snimatelji, producenti i drugi učesnici.

U programu Festivala od 1. do 4. oktobra u dvije festivalske kategorije autori će se boriti za jednu od devet zvaničnih nagrada i to Zlatna, srebrena i bronzana borovnica za najbolji turistički film, zlatna srebrena i bronzana lincura za najbolji ekološki film, te zlatni, javor za najbolji kratki promotivni film i najbolji animirani film i Grand Prix festivala za najbolji film na festivalu bez obzira na kategoriju.

U pratećim programima 2. oktobra predviđena je posjeta Višegradu, gdje će gosti festivala biti u prilici da upoznaju Andrić-grad, a predviđena je i vožnja brodom na kojem će biti održana i prva konferencija za medije. Dan kasnije, 3. oktobra predviđena je posjeta Sarajevu i Bosanskom kulturnom centru gdje se također odvijaju projekcije iz zvaničnog programa, i u 13:00 sati okrugli sto na temu "Okolišni izazovi od lokalnih do globalnih". Moderator je gdin Mladen Rudež, pomoćnik ministra u Ministarstvu okoliša i turizma FBiH, a panelisti su akademik Ljubomir Berberović, mr. Željko Majstorović, Safet Harbinja – direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH, Srđan Todorović – direktor Fonda za zaštitu životne sredine RS.

Već treću godinu, u saradnji sa Fondovima za zaštitu životne sredine/okoliša Federacije BiH i Republike Srpske, JFF dodjeljuje godišnje nagrade za najbolji ekološki projekat u BiH u tekućoj godini. Ceremonija dodjele ovih nagrada bit će održana 3. oktobra u 15:00 sati u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Cijeli zvanični program VIII Međunarodnog festivala ekološkog i turističkog filma Jahorina Film Festival bit će izveden u hotelu Damis u Palama, Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu i Jevrejskoj opštini u Sarajevu, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Zatvaranje festivala je predviđeno 4. oktobra u 19:00 sati u hotelu Damis u Palama.

Pokrovitelj Međunarodnog festivala ekološkog i turističkog filma Jahorina Film Festival su Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Ministarstvo okoliša i turizma FBiH, Fond za zaštitu životne sredine RS i Fond za zaštitu okoliša FBiH. Generalni sponzor festivala je BH telecom.