Kultura
1

Muzej "Kulenovic": Slika "Nativity" zahtijevat će veću zaštitu?

FENA
Sve je više medijskog interesovanja za umjetničku kolekciju Muzeja "Kulenovic" u švedskom gradu Karlskrona.
Švedski online žurnal "14 dagar" ("14 dana") također se bavi kako su naslovili kontroverznom umjetničkom kolekcijom i pitanjem "kako čovjek može biti siguran da su u Muzeju "Kulenovic Collection" originalna djela?"

Novinarka Jennie Wahlgren piše da se Muzej "Kulenovic Collection" u Karlskroni u posljednjih godinu dana značajno etablirao.

Navodi da vlasnici Muzeja potvrđuju da su umjetnička djela originalna iako postoje eksperti za eksponate ove vrste koji još izražavaju dozu sumnje.

"Ko uopšte sve zna o umjetnosti i ko može stručno komentarisati kolekciju", postavlja pitanje Rizah Kulenović, kustos Muzeja "Kulenovic Collection", odgovarajući na sumnje u originalnost eksponata.

Dalje u tekstu švedski časopis navodi da se među eksponatima slike poznatih svjetskih umjetnika kao sto su Van Gogh, Picasso, Rembrandt...

Na pitanje novinarke Jennie Wahlgren da li je Muzej "Kulenovic Collection" u mogućnosti da potvrdi da li je slika "Nativity" djelo Da Vincija i da li to znači da eksperti umjetnosti koji su dolazili u Muzej također ne mogu potvrditi da li je sliku nacrtao Da Vinci ili neko od njegovih učenika, Rizah Kulenović je odgovorio da je svaka druga tvrdnja, osim one da je ovo djelo Da Vincija urađeno bez ičije pomoći naprosto neprihvatljiva.

"Sve slike iz kolekcije, pa i ovo djelo, Da Vincija su stotinama godina bile u vlasništvu porodice Kulenović, i kao takvo nije uzeto u obzir niti je razmatrano kad su se krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća stručnjaci bavili djelima Da Vincija", kaže Rizah Kulenović.

U tekstu švedski časopis navodi da se otprije nekoliko godina intenzivno realizuje ideja da se Muzej što više otvori prema javnosti.

Iako Muzej "Kulenovic Collection" u poređenju s ostalim muzejima iz okruženja ne spada u grupu velikih muzeja, i unatoč tome da postoje oni koji se dvoume o originalnoj izradi Da Vincijeve slike "Nativity" grad Karlskrona je dao svoju potpunu podršku Muzeju.

"Sliku 'Nativity' još istražuju stručnjaci, a sva ostala djela su nesumnjivo jedinstvena i u potpunosti vrijedni eksponati", rekla je Malin Hagberg-Andersson iz turističke zajednice grada Karlskrone.

Kad se slika "Nativity" dedaljnije definiše, sam Muzej "Kulenovic Collection" više neće biti u mogućnosti da funkcioniše kao do sada. Ono što je u najmanju ruku očigledno jest da će slika "Nativity" zahtijevati veću pažnju i zaštitu, rekla je Malin Hagberg-Andersson.

Do tada Muzej "Kulenovic Collection" kao i do sada ostaje mjesto gdje će svaki posjetilac ponaosob moći uživati u umjetnosti, kaže na kraju teksta novinarka Jennie Wahlgren.

Nedavno je i zagrebački Jutarnji list u opširnom članku istraživao porijeklo porodice Kulenović te u razgovoru s kustosom Muzeja Rizahom Kulenovićem diskutirao pitanja porijekla i originalnosti eksponata.