Kultura
39

Mustafić u NPS-u postavlja "Divlje meso": Je li Balkan prostor zaostalosti, a Evropa uspjeha?

Piše: A. Džaferović
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 13. marta premijerno će biti izvedena predstava "Divlje meso" koju, prema tekstu makedonskog pisca Gorana Stefanovskog, režira istaknuti bh. reditelj Dino Mustafić.

Na glavnoj sceni Kuće na Obali već desetak dana radi ekipa predstave koju predvodi Mustafić, radi se svakodnevno i veoma predano, a portal Klix.ba prisustvovao je jednoj od proba.

"Divlje meso" je tekst napisan 80-ih godina 20. stoljeća i prema mišljenju brojnih teatrologa i kritičara, jedan je od najboljih južnoslovenskih tekstova ikad. Već sada ima status kultnog, a ovo je prvi put da će biti uprizoren u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Na daskama ove teatarske kuće izvest će ga respektabilna glumačka ekipa predvođena glumačkim ikonama kakve su Josip Pejaković, Zijah Sokolović, Vesna Mašić, Branko Ličen...

Tekst o budućnosti

Mustafić u izjavi za Klix.ba kaže da je "Divlje meso" jedan od onih amblemskih tekstova koji govore o južnoslovenskoj dramaturgiji i koji se u 21. vijeku ponovo reaktuelizirao.

"Nekada smo mislili da je to tekst o prošlosti, a danas vidimo da je to tekst koji itekako može proročki govoriti i o budućnosti, o odnosu Balkana i Evrope, o našim predrasudama, atavizmima i generacijskim nadama, ali i strepnjama pred vremenom koje nam predstoji. Neke replike kod Stefanovskog i danas odjekuju zlokobno jer preispituju naš identitet, naše tradicijske vrijednosti koje su srušene, u jednom novom vremenu neoliberalne tržišne logike ekonomije koja melje obične živote", govori Mustafić.

Smatra da će ova predstava biti zanimljiva našoj publici jer će u njoj prepoznavati mnoge dileme i pitanja.

"Ovaj tekst preispituje stereotipe i predrasude kako je Balkan jedan prostor tmine, zaostalosti i primitivizma, te predrasude da je Zapadna Evropa prostor uspjeha, slave, lake zarade, novca koji pada s neba kao dar, te otvara jednu potpuno novu dimenziju", kaže reditelj.

Respektabilna glumačka ekipa koju je okupio Mustafić spoj je glumačkih ikona Sarajeva i jedne nove glumačke generacije. Među njima je i Branko Ličen koji već dugi niz godina živi u Sloveniji.

Sretan je što ponovo imati priliku raditi u Narodnom pozorištu. Kaže da je atmosfera na probama veoma dobra i da je Mustafić okupio odličnu ekipu.

"Drago mi je da ponovo radim sa Ziketom Sokolovićem s kojim sam ista generacija, kao i s Vesnom Mašić i Josipom Pejakovićem. Lijepo je ponovo raditi ovdje. Ja jesam Slovenac, ali prvi put nakon rata živim u Sloveniji, slovenački govorim besprijekorno, ali kao da to nije moj maternji jezik. Puno se bolje osjećam igrati na našem jeziku. To je kao hodanje, noge idu same, prirodno mi je to", kaže Ličen za Klix.ba.

Damir Imamović komponuje muziku

On u predstavi "Divlje meso" igra savremenog poslovnog čovjeka koji je zapravo vazal.

"On radi za jednu njemačku firmu, a koliko god je ovdje šef, toliko je sam u mobingu u odnosu na centralu. U godinama je u kojim je jednom nogom u penziji, a vrijeme ga gazi, pogotovo mladi ga bez milosti eliminiraju kad im se učini da je to zgodno i potrebno. To je jedna životna situacija koja nam je i danas dosta poznata", priča Ličen.

Za muziku u predstavi zadužen je Damir Imamović. Kako kaže, još uvijek je sve u početnoj fazi.

"Drago mi je da je pozorišna muzika uvijek takva da ne možeš unaprijed reći šta će i kako biti. Treba vremena da se iskristalizira šta je potrebno. Već nekih 4-5 godina imam priliku da radim za pozorište i uvidio sam koliko taj proces može da se promijeni od početka do kraja", rekao nam je poznati muzičar.

On dodaje da je u ranijim izvedbama teksta "Divlje meso" muzika imala balkanski štih.

"Mislim da ćemo mi otići u nekom drugom pravcu", govori Imamović.

U predstavi glume i Aldin Omerović, Ermin Sijamija, Adi Hrustemović, Ejla Bavčić-Tarakčija, Amra Kapidžić, Slaven Vidak, Vedran Đekić, Merima Lepić, Sanela Pepeljak, Riad Ljutović. Dramaturg je Željka Udovičić, scenograf Mirna Ler, a za kostimografiju je zadužena Lejla Hodžić.