Muzika
16

Mustafa Šantić i Sevdi Mustafa band nastupaju u okviru Baščaršijskih noći

Klix.ba
U okviru Baščaršijskih noći u srijedu, 30. jula, u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo nastupit će Mustafa Šantić i Sevdi Mustafa band.

Mustafa Šantić jedan je od najpoznatijih Mostaraca. Sjajni klarinetista i virtuoz na harmonici godinama je plijenio pažnju kao član i jedan od osnivača sastava "Mostar Sevdah Reunion". Nakon što je prije četiri godine izašao iz ove grupe i osnovao svoj "Sevdi Mustafa band", nastavlja solo karijeru. Iako još nemaju snimljen CD, ne mogu se požaliti na nedostatak naklonosti publike.

Ideju o stvaranju ovog banda donio je Mustafa Šantić sa nekoliko svojih kolega muzičara 2008. godine u želji da se zvukom vrati nekim prošlim vremenima kada je narodna muzika bila veoma značajna. Cilj stvaranja je bio ne da se napravi neki novi muzički izraz ili pravac, već jednostavno da se u načinu sviranja i interpretacije istog vratimo u neka dobra stara vremena, kada je, po nama, dominirala narodna muzika koja je po sadržaju imala umjerenu dimenziju svog muzičkog izraza.

Sevdi Mustafa Band se u svom radu vraća više autohtonoj vrsti sounda što je naišlo na pozitivnu reakciju publike i samim tim odredilo njihov put na estradi. Sevdi Mustafa Band ima u planu, u skorije vrijeme, snimiti svoj prvi CD na kojem će se naći ponešto iz svih država ex-Jugoslavije bazirano strogo na tradicionalnoj osnovi.

Koncert počinje u 21:30 sati, a ulaz je slobodan.