Kultura
53

Mogherini u muzeju Ars Aevi: Želim slušati i glasove koji se inače ne mogu čuti

Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini danas je u Sarajevu održala sastanak sa bh. intelektualcima, predstavnicima medija i aktivistima u oblasti kulture.

Sastanak je održan u prostorijama muzeja Ars Aevi u Centru Skenderija, a tema razgovora bila je sloboda medija i kulture.

Svoj pogled na problematiku koja okupira naše društvo u tranziciji, a koja ne dobija dovoljno pažnje u bh. institucijama, podijelili su Danis Tanović, Dino Mustafić, Boro Kontić, Aleksandar Trifunović i drugi pozvani gosti.

"Nadam se da će ovaj dan i sastanci koje obavljamo donijeti neka dobra dešavanja, ne samo u Sarajevu nego i u Evropskoj uniji", rekla je Mogherini u svom uvodnom obraćanju pred zvanicama i medijima.

Mogherini je istakla kako je došla prvenstveno da bi poslušala stavove o problemima koje bh. društvo preživljava kroz (ne)slobodu kulture i medija.

"Ars Aevi je veliki i značajan dio moje posjete i želim da razumijem njegovu ulogu u građanskom i kulturnom životu. Danas sam ovdje kako bih slušala o tome kako je BiH napredovala u političkom i institucionalnom smislu, ali želim slušati i glasove koji se inače ne mogu čuti. Naravno, fokus mog dolaska u muzej Ars Aevi jeste prikupljanje informacija o tome šta su izazovi za kulturu u ovoj državi, ali isto tako i gdje su šanse da se ona poboljša", zaključila je Mogherini.

Ona je dodala kako će Evropska unija pomoći u budućem razvoju kulture u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.