Kultura
0

"Mit o Bosni i Hercegovini" u školama BPK-a

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Povodom obilježavanja 1. marta, u petak 28. februara u nekoliko škola na području Bosansko-podrinjskog kantona bit će prikazan prvi bh. dječiji dokumentarno-igrani film "Mit o Bosni i Hercegovini".

Nakon uspješnog predstavljanja prvog bh. dječijeg dokumentarno-igranog filma u okviru dječijeg programa Sarajevo Film Festivala 2013. godine, kao i televizijske premijere u programu FACE TV Sarajevo, "Mit o Bosni i Hercegovini" započinje svoje putovanje po Bosni i Hercegovini.

Učenici osnovnih škola Fahro Baščelija, Husein ef. Đozo, Mehmedalija Mak Dizdar u Goraždu, te osnovnih škola u Ustikolini i Prači u sklopu obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH imat će priliku pogledati prvi bh. dječiji dokumentarno-igrani film, koji su osmislili i uradili njihovi vršnjaci, polaznici radionica Malog Magacin Kabarea. Svako dijete u Malom Magacin Kabarea ima svoju specifičnu ulogu, te ima priliku iskušati se kao glumac, producent, scenarista, plesač, dizajner kostima, redatelj itd, što su polaznici prošlogodišnjeg semestra uspješno predstavili kroz ovaj film.

Specifičan pristup u kojem djeca imaju slobodu izražavanja svoje mašte i kreativnosti, a pod mentorstvom edukatora, glumica Zane Marjanović i Sanele Krsmanović te reditelja/scenariste Saše Peševskog, polaznici Malog Magacin Kabarea, radionica kreativnosti i mašte u prošlom semestru su obradili formu dokumentarnog igra i napravili "Mit o Bosni i Hercegovini" predstavljajući svoju viziju Bosne i Hercegovine.

U sklopu Malog Magacin Kabarea djeluju dvije radionice, radionica kreativnosti i mašte, te radionica gitare i muzike koje su u prethodne dvije godine rada pripremili tri predstave, prvi bh. dječiji dokumentarno-igrani film "Mit o Bosni i Hercegovini" te izveli nekoliko koncerata. U ovom ciklusu Malog Magacin Kabarea, polaznici uzrasta od 7 do 14 godina kroz obje radionice vrijedno pripremaju još jedan film, koji će ovog puta biti u formi mjuzikla.

Mali Magacin Kabare - Dječija radionica kreativnosti i mašte je mjesto koje pruža priliku i podstiče kreativno djelovanje kod djece, te pored razvijanja individualnosti ima za cilj i socijalizaciju djece, razvijanje društvene odgovornosti, te podsticanje i oslobađanje djece u komunikaciji i odnosu prema okolini. Više informacija o Malom Magacin Kabareu svi zainteresovani mogu dobiti putem emaila [email protected] ili telefona 066 935 016.