Kultura
17

Milanska La Scala slavi 20 godina mira u BiH

FENA
Paolo Gentiloni (Foto: EPA)
Paolo Gentiloni (Foto: EPA)
Ministar vanjskih poslova Republike Italije Paolo Gentiloni prisustvovat će 12. jula koncertu za mir koji će izvesti milanska filharmonija La Scala povodom obilježavanja 20. godina mira u BiH.

Ambasador Italije u BiH Ruggero Corrias kazao je da La Scala donosi poruku da 20 godina nakon Srebrenice, kolektivnog priznanja neuspjeha čovječanstva, Italija gleda naprijed s ciljem da BiH postane dio Evrope, ujedinjena u svojoj raznolikosti.

Pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Italije i Međureligijskog vijeća u BiH, na inicijativu Ambasade Italije, Filharmonija La Scala vratit će se tako u Sarajevo nakon gotovo 20 godina s koncertom za mir, posvećen BiH.

"Želimo da La Scala stigne do svakoga. Putem koncerata na trgovima u Sarajevu i Mostaru i izravnog prijenosa u evrovizijskoj razmjeni, muzika će simbolično ujediniti milione građana u BiH i u Evropi. Bit će to note jednog evropskog repertoara - Haendel, Mozart, Pergolesi- za jednu evropsku prijestolnicu: Sarajevo", poručio je ambasador.

Koncert će biti izravno prenošen u Sarajevu putem pet velikih LED ekrana, pored Sebilja, ispred katoličke Katedrale i Pravoslavne crkve, ispred Starog hrama, Narodnog pozorišta i na Trgu Djece Sarajeva.

Filharmonijom će dirigirati Ottavio Dantone, uz repertoar koji će predstaviti Mozartovu Simfoniju br. 7 u D-duru, K45, arije Disserratevi o porte d’averno, Naufragando va per l'onde i duet Dolci chiodi, amate spine iz Haendelovog oratorija Uskrsnuće i Pergolesijev Stabat Mater za sopran, kontralt i gudače, uz glas soprana Roberte Invernizzi i kontralta Delphine Galou.

Koncert će biti prenošen putem evrovizijske razmjene i emitiran u izravnom prijenosu putem javnog televizijskog servisa Bosne i Hercegovine BHT1 i putem RAI 5 u Italiji, saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.