Kultura
67

Mario Drmać: Do juna smo u Pozorištu mladih trebali imati tri premijere, od toga neće biti ništa

Klix.ba
Pozorište mladih u Sarajevu prošlog je mjeseca dobilo novog direktora - glumca Semira Krivića, koji je zamijenio dotadašnjeg v. d. direktora, glumca Marija Drmaća.

Smjena Marija Drmaća privukla je veliku pažnju javnosti, a dosta se govorilo o tome kako je ona politički uvjetovana budući da je Drmać politički neutralan, nije član niti jedne stranke, pa prema tome, u državi u kojoj sve funkcioniše na političkoj osnovi, nepodoban za obnašanje funkcije direktora jedne kulturne ustanove.

U razgovoru za Klix.ba, Mario Drmać komentariše situaciju u Pozorištu mladih nakon dolaska novog direktora, dodatno pojašnjavajući razloge smjene.

"Semir je moj kolega, ja ga ne optužujem i želim mu svu sreću jer svi znamo da biti na toj poziciji nije nimalo lako", kaže Drmać za Klix.ba i dodaje kako je na tu poziciju mogao doći bilo ko drugi, no kako je politika željela da to bude on.

"Većina ljudi smatra da su napravili veliku grešku i nanijeli su veliku štetu pozorištu, od nekih međuljudskih odnosa do repertoarne politike", kaže Drmać.

Dodaje kako se prema njegovom planu do kraja juna trebale realizovati tri premijere predstava za djecu - jedna komedija, jedan mjuzikl, te "Maša i medo", no kako od toga neće ništa biti.

"Ovo političko udomljavanje u kulturu nas samo nazaduje. Najgora stvar koja se desila jeste da se izgubila motivacija za bilo šta", kaže Drmać koji je već ranije znao da će njegov kolega doći na ovu poziciju, budući da je ministar kulture i sporta KS, Mirvad Kurić, kako navodi, pokušavao da ga pod svaku cijenu smijeni sa ove pozicije.

"Otkud taj animozitet prema meni, to ne znam, niti ću se više baviti tom vrstom priče, tu je urađeno dosta bezobraznih i bespotrebnih stvari da više stvarno nemam nikakav komentar", kazao je Drmać i dodao kako čitavu tu priču nastoji maksimalno ostaviti iza sebe i posvetiti se drugim angažmanima poput filmova, serija i reklama.

"Žao mi je što je politika morala uplesti svoje netalentovane prste čak i u siromašnih ustanovama kao što je pozorište. Čim se politika tu umiješa, tu je uvijek jedna vrsta mobinga, maltretiranja i gubljenja motivacije za rad", dodaje glumac.

Navodi kako će na novim projektima u Pozorištu mladih raditi glumica Belma Lizde Kurt, čijim radom Drmać nije bio zadovoljan i sa kojom nije mogao pronaći zajednički jezik za vrijeme dok je obavljao funkciju direktora.

"Treba ispitati šta se tu zapravo dešava. Vjerujem da sad planiraju primati režisere i ostale političke lezihljeboviće kako bi popunili pozorište, zaboravljajući na suštinu, a to je popuna mladog glumačkog kadra i rad na novim projektima, kao i lutkarstvo, koje nam zaista treba budući da je Pozorište mladih lutkarsko pozorište", mišljenja je Drmać.

Redakcija portala Klix.ba je neposredno nakon smjene koja se dogodila u Pozorištu mladih kontaktirala novog direktora, Semira Krivića za komentar i intervju, no međutim, on nije bio kooperativan niti raspoložen za saradnju, najprije pod izlikom kako "nema vremena", a potom kako "ne želi da odgovara na jedna te ista pitanja novinara".