Kultura
75

Majstor kista Irfan Hozo oduševio Slavonski Brod

Klix.ba
Više od stotinu gradova u Hrvatskoj obilježilo je 10. Noć muzeja u kojoj je 250.000 posjetilaca uprkos vrlo lošem vremenu posjetilo muzeje i galerije. Jeden događaj je imao posebnu pažnju medija i publike, a to je izložba bosanskohercegovačkog slikara Irfana Hoze, koja je organizovana u Galeriji Goll u Slavonskom Brodu.

Veliki umjetnik i izniman majstor kista je oduševio Brođane izložbom “Iz ateliera” predstavljajući se sa opusom ulja na platnu nastalim u posljednje tri godine umjetnikovog stvaralaštva. Tpkom večeri u samo osam sati izložbu je pogledalo više od šest stotina posjetilaca. Organizatore je uveselio veliki broj mlađih gledalaca koji garantuju opstojnost nečega što nema granice i što nas veže i spaja, a to je umjetnost, kazao je prokurist galerije Tomislav Lukić.

On je istakao da umjetnost koju je donio Irfan Hozo predstavlja povratak iskonskim vrijednostima koji ostavljaju neizbrisivi trag u našim odgajanjima pogleda.

Impresije o izložbi priredio je umjetnički direktor galerije Predrag Goll. Doajen hrvatskog slikarstva i akvarela je ukazao na potrebu izvornog pristupa slikarstvu koji umjetniku njeguje.

"Svakako ovom izložbom Irfan Hozo predstavlja zaokruženo i cjelovito poimanje slikarstva, osebujno i samosvojno, koji nije podložno modnim trendovima, ali ni tržišnim zadatostima nego predstavlja slikara u najrječitijem umjetničkom ozračju. Umjetnik je istovremno poeta i dramatičar, mistik i romantik, no svakako prije svega slikar izuzetnog senzibiliteta i pažnje vrijednog iskaza", izjavio je, između ostalog, Goll.

Poseban obol shvatanju umjetnikovog izričaja dao je jedan od najboljih likovnih kritičara BiH Vojislav Vujanović, koji je u predgovoru kataloga napisao: "Kada u svome govoru pominjemo atelier ili prostor, mi mislimo na onaj atelier i onaj prostor koji je umjetnik otjelovio na svojim platnima, najčešće širokih dimenzija čime je u sliku uvedeno i nešto od našeg epskog karaktera dobrohotnosti koji se mogu doslutiti samo u ovim našim prostorima u kojima se prisutnost ljudska uvijek osjećala, bez obzira na hirovitu povijest koja je bila izazvana drugima koji i ne mogu ući u prostor ateljea kojem je dušu ugradio dobri čovjek i umjetnik Irfan Hozo. I sve je to presvođeno poetskom skramom koja slikarstvu Irfana Hoze daje odsjaj specifičnog likovnog govora".

Izložbu je biranim riječima otvorio predsjednik Svjetski umjetničkih igara (World Art Games WAG) Peter Weisz. Irfan Hozo je predsjednik WAG-a za BiH. WAG okuplja umjetnike iz više od 60 zemalja širom svijeta koji se svake godine okupljaju kako bi doprinijeli promociju umjetnosti uz neophodno odgajanje pogleda. Weisz je najavio nove projekte koje će organizovati WAG Bosne i Hercegovine, a koji su najavljeni za zadnji kvartal ove godine.

Izložba će u Slavonskom Brodu biti otvorena do 23. februara 2015. godine.