Kultura
0

Ljeto u Tuzli: Maestro na harmonici oduševio publiku

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Svjetski poznat harmonikaš, naše gore list, Nihad Hrustanbegović, sinoć je, u okviru Ljeta u Tuzli, u Međunarodnoj galeriji portreta održao cjelovečernji solistički koncert, koji je prisutnu publiku ostavio bez daha.

Riječ je o "Opusu 19 - Non Sospiro Alhambra", a u koncertnom programu koji traje 75 minuta su kompozicije: "Stork suite" i suondtrack "Wereldpromenade" iz tv reklame Heineken Extra Cold, soundtrack "Balkan Sorrow" iz filma "Zimmer 606", "The Medieval Sevdah Rhapsody", koja je doživjela premijeru u Concertgebouw Amsterdam, "Sky Blue" inspirisana svijetom slikarstva, kompozicija "Flying Cheng" inspirisana harmonikom kao instrumentom i razvojem harmonike kroz historiju, "Adriatica" inspirisana ljepotom Jadranskog mora i "Non Sospiro Alhambra", muzička rapsodija.

"Opus 19 - Non Sospiro Alhambra" obuhvata više muzičkih pravaca: klasičnu muziku, cross over, jazz, minimalizam, postmodernizam, pop, flamenco, sevdah, improvizaciju i filmsku muziku.

Inače, maestro Hrustanbegović rođen je 1973. godine, a muzikom se počeo baviti sa devet godina u Bijeljini, dok je svoje obrazovanje nastavio u Tuzli. Potom je studirao na holandskom ArtEZ univerzitetu, a svoj prvi album “The Best of Concert Accordin” izdao je u martu 2007. godine. Živi u Amsterdamu i u ovoj godini obilježava 30 godina ljubavi između harmonike i njega.