Kultura
738

Likovna kolonija u Počitelju ponovo oživjela živopisni hercegovački gradić

Klix.ba
U Internacionalnoj umjetničkoj koloniji Počitelj u toku je 52. saziv likovne kolonije, a trajat će do 27. jula.

Kao i svake godine, u Koloniji Počitelj se ovog ljeta okupilo oko dvadeset umjetnika iz BiH, regije i drugih zemalja Evrope, pod izgovorom odličnih uslova za kreativni rad, ostvarivanja novih prijateljstava i upoznavanje sa znamenitostima regije. Mada je period od sedam dana jedva dovoljan za jedan ovakav saziv, bogatstvo radova koji pritom nastanu govori u prilog visokom kvalitetu i značaju ove tradicionalne manifestacije u organizaciji ULUBiH-a.

Dvadesetog jula, dolaskom umjetnika iz regije i Evrope, podjelom akreditacija i obraćanjem predsjednika ULUBiH Admira Mujkića, svečano je počeo Saziv likovne kolonije, a već u proteklih nekoliko dana nastalo je više umjetničkih slika koje će obogatiti fundus slika IUK Počitelj.

U subotu, 23. jula, IUK Počitelj posjetio je predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić sa delegacijom Crne Gore, na čelu sa predsjednikom Vlade Crne Gore Milom Đukanovićem, njegovim savjetnikom Milanom Roćenom, te ambasadorom Crne Gore u BiH Milanom Lakićem. Predstavnici ULUBiH-a obratili su se prisutnima i poklonili im monografiju Kolonije Počitelj, a Aleš Sedmak, predsjednik slovenačkog Društva likovnih umjetnika, iznio je plan nastao kao rezultat potpisivanja sporazuma o saradnji udruženja likovnih umjetnika zemalja regije. Gostujuća delegacija obišla je prostorije Kolonije, pogledala postavku radova nastalih na ranijim sazivima i izložbu Muhameda Ćeifa i Samira Sućeske postavljenu u maloj galeriji kolonije, te su izrazili spremnost za davanje podrške daljnjem radu Kolonije Počitelj.

U inspirativnom ambijentu stare jezgre grada Počitelja i ugodnoj atmosferi počiteljske kolonije, uz muziku i pjesmu, umjetnici će provesti ukupno sedam dana, tokom kojih će stvarati umjetnička djela, a u narednim danima će imati priliku obići obližnja kulturna i prirodna blaga naše zemlje, kao što su grad Mostar, nekropola stećaka Radimlja, vodopad Kravice i Makova hiža u Stocu.

Kolonija Počitelj je u navedenom periodu otvorena za sve koji žele doći i posmatrati umjetnike u radu, a stalni građani Počitelja se uvijek posebno raduju sazivu internacionalne kolonije, jer je to ujedno i period kada ovaj stari gradić najviše oživi. Sa štafelajima raspoređenim po starim kaldrmama, sa mnoštvom boja i kistovima u zamahu, mnogobrojni turisti i putnici-namjernici posebno uživaju u obilasku ovog osmanskodobnog grada, dok posmatraju kako je ovaj ambijent skladnog spoja arhitekture, hercegovačkog krša i prirodnog zelenila nadahnuo umjetnike na stvaranje.

Po završetku kolonije, 27. jula, bit će održana prigodna manifestacija na kojoj će učesnicima biti dodijeljeni certifikati. Bit će priređen i prigodan muzički i kulturni program, a manifestaciji će moći prisustvovati svi zainteresovani posjetioci. Izložba radova sa ovogodišnje kolonije bit će tradicionalno prikazana u Sarajevu, u galeriji "Roman Petrović" naredne godine, povodom 1. marta – Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Ove godine na Koloniji učestvuju umjetnici: Aleš Sedmak, Paola Korošec, Barbara Kaštelec (Slovenija), Davor Metak, Danko Friščić, Igor Zlobec (Hrvatska), Dušan Rusalić, Miroslav Lazović (Srbija), Goran Ćetković, Srđan Todorović, Igor Rakčević (Crna Gora), Burim Ajdini, Iliana Petruševska, Sonja Dimovska (Makedonija), Fuad Topčagić, Emir Osmić, Rebeka Abdagić, Džejlana Karaman, Emir Pašić (BiH), Kateryna Bortsova (Ukrajina) i Hande Alkalin (Turska).