Kultura
0

Legendarni sarajevski nu jazz muzičar Vlado Džihan nastupit će u Kriterionu

Piše: A. U.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Art kinu Kriterion, 11. maja od 21:00 sati, nastupit će sarajevski muzičar sa berlinskom adresom i dio čuvenog dvojca dZihan Kamien, Vlado Džihan.

"Vlado Džihan je dio bivšeg planetarno poznatog dvojca dZihan Kamien. On je i dalje veoma interesantan sarajevskoj publici i vrlo je eklektičan umjetnik, koji se pronalazi u raznim zanimanjima. Vlasnik je labela Performer, a njegovo ime znači mnogo u svijetu elektronske muzike. Mnogi su ga mogli čuti na brojnim modnim revijama, jer muzika koju je radio sa Kamienom je vrlo ambijentalan nu jazz te ćemo neke od tih stvari, vjerovatno, moći čuti i u subotu. Džihan je posljednji put u Sarajevu bio prije šest ili sedam godina. Očekujem da će publika doći i zato jer želi da istražuje nešto novo", izjavio je za Klix.ba Adnan Pavlović iz SUR Scena, organizatora nastupa.

Ovo je prvi od serije nastupa uglednih umjetnika u organizaciji pokreta Sarajevska Urbana Scena (SUR Scena), a koji će se održavati do oktobra ove godine. Pokret je nastao s ciljem oplemenjivanja kulturne scene Sarajeva. Simboličan naziv na najbolji način opisuje današnju mikrokulturnu gradsku scenu te formulira zadatak pokreta da kvalitetnim dešavanjima i gostima obogati kulturni život grada.

"Mi smo se trudili da to bude opuštena zabava, da ljudi koji vole dobar zvuk i koji vole eksperimentisati poslušaju nešto drugačiju elektronsku muziku i provedu nekoliko sati uživajući. Pored Džihana, kao headlinera, tu su Choola i Djoha, a održat će se i after party u mobility roomu kina Kriterion, na kojem će nastupiti sarajevski DJ-evi Focho, Atonic i Weedran. SUR Scena je jedan pokret koji se probudio iz revolta, a naša želja je da predstavimo nešto što se ne dešava često u Sarajevu i da pronađemo najbolji omjer umjetnika iz BiH i inozemstva. Namjerno smo ostali zagonetni u vezi s tim ko će biti sljedeći i najavljivat ćemo event po event, kako bismo išli na sigurno, jer se svašta može promijeniti. Do oktobra ćemo svakog mjeseca raditi po jedan event i nastojati uključiti što više originalnih sarajevskih mjesta za izlazak. Želimo i njih da oživimo na neki način te da prodrmamo scenu", rekao je Pavlović za Klix.ba.

Cijena ulaznice je simboličnih 10 KM, a za ostale događaje organizatori navode da će cijene prilagođavati tako da budu podnošljive mjesečnim budžetima građana.

Organizatori su na konferenciji za medije najavili i da će se naredni event održati 25. maja.