Kultura
89

Koncert talentiranog bh. saksofoniste Benjamina Aganlića 27. februara

Klix.ba
Mladi sarajevski saksofonista Benjamin Aganlić održat će 27. februara u Domu Oružanih snaga BiH svoj prvi samostalni koncert.

Ovaj 17-godišnji umjetnik osvojio je značajna priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Na federalnim takmičenjima muzičkih škola dobitnik je tri prve i jedne specijalne nagrade te prve i druge nagrade na međunarodnom takmičenju u Beogradu 2011. i 2013. godine, kada se dobio i srebrnu plaketu na Emoni (European Musicians on Air) u Ljubljani. Iste mu je godine od Ministarstva obrazovanja uručena i nagrada kao jednom od najuspješnijih srednjoškolaca u Federaciji BiH. Od prošle godine Benjamin je polaznik Konzervatorija za muziku i balet u Ljubljani.

Aganlić je u proteklih pet godina nastupao sa kvartetom SAXiJA, predstavio se i na novogodišnjem koncertu Sarajevske filharmonije, a početkom ovog mjeseca u sarajevskoj Vijećnici nastupio je zajedno sa simfonijskim orkestrom ljubljanskog Konzervatorija, u okviru Prešernovih dana. Ovaj će talentirani saksofonista kao predstavnik Konzervatorija biti član omladinskog saksofonskog orkestra koji će sudjelovati na Svjetskom kongresu saksofona u Strasbourgu u julu 2015. godine.

Na svom prvom solističkom koncertu u Domu OS BiH, Benjamin Aganlić će nastupiti uz klavirsku pratnju Nataše Ristić, a izvest će djela Demerssemana, Hindemitha, Glazunova i Iturraldea. Ulaz na koncert je besplatan a početak je zakazan za 19.30.