Kultura
44

Komedija "Ljubavni žulj" ponovo u Sarajevu

Klix.ba
(Foto: Velija Hasanbegović)
Nakon uspješne sarajevske premijere u oktobru prošle godine, te gostovanja u Gračanici i Mostaru, za sve ljubitelje komedije ponovno u Sarajevu igra komedija "Ljubavni žulj".

Ovo je prva izvedba u 2015. godini, a desiti će se na sceni gdje je i premijerno izvedena, u Centru za kulturu "Sarajevo", Jelića 1, u četvrtak, 22. januara, s početkom u 20 sati.

Komedija "Ljubavni žulj", u režiji Mirele Trepanić i izvedbi sjajnih mladih glumaca, Lane Delić, Ivane Vojinović i Adnana Krese, nastala je prema dvije komične jednočinke Antona P. Čehova "Medvjed" i "Prosidba".

Kroz ovu komediju daje se odgovor na dva životno važna pitanja: može li se običan čovjek zakleti na vječnu samoću ako je u prirodi strastveno i društveno biće? Koliko nas materijalna strana života odvlači od uživanja u ljubavi, partnerstvu, prijateljstvu, braku i sreći? U sukobu čvrstih principa likovi ispoljavaju svoje mane koje su dovedene do maksimuma: grubost, licemjerje, nespretnost, hipohondrija, malograđanština, pohlepa, sitničavost i tvrdoglavost. Sigurno da mane likova izazivaju smijeh, ali, zapravo, ova komedija djeluje i kao kritika takvog ponašanja.

Publiku očekuju razna iznenađenja, oni će suosjećati sa likovima, prepoznati se u njihovim manama, te smijati se njihovim doživljajima sa iznenadnima i neočekivanim preokretima, ali će otići sa jasnom porukom da je za sreću potrebna i dovoljna ljubav, a ne i novac.

Koncept predstave je muzika, ples i pjesma, kada se realna životna situacija pretvara u maštanja likova, a oni postaju onakvi kakvi uvijek trebaju biti: sretni i zaljubljeni.

Povrijeđeni u ranijim vezama, bivši vojni zapovjednik i mlada udovica odlučni su da do kraja života istraju u samoći i nikada se ne zaljube. No, on dolazi naplatiti dug upravo kod nje, sudbina im priređuje iznenađenje u novonastaloj situaciji.

Jedan je hipohondar, u najboljim godinama, došao u prosidbu svoje prve komšinice i najbolje prijateljice. Imanja koja graniče i način seoskog života su njihove dodirne tačke, kao i tvrdoglavost i odbrana istih principa, ali su strane različite.

Hoće li "medvjed" naplatiti dug? Hoće li prosidba uspjeti? Komedija koja će vam vratiti vjeru u ljubav! Slogan komedije je: Zaljubite se ponovo i zauvijek!

Ulaznice se mogu rezervisati na broj 066 110 883. Prodaja ulaznica isključivo na dan predstave od 16 do 20 sati.