Kultura
9

Klavirski recital Nihada Kreče u Domu Oružanih snaga

Klix.ba
Nihad Krečo
Nihad Krečo
U okviru Baščaršijskih noći ove srijede u 20 sati klavirski recital održat će Nihad Krečo u Domu Oružanih snaga BiH. Na programu će biti djela M. Ravela i C. Debussyja.

Ulaz na koncert je slobodan.

Nihad Krečo se školovao u Sarajevu, gdje je završio Muzičku akademiju u klasi prof. Nede Stanković. Specijalizirao se tokom 2000/2001. godine na Kraljevskoj akademiji u Stockholmu, u klasi prof. Stefana Lindgrena. Dobitnik je tri prve nagrade na takmičenjima učenika i studenata FBiH.

Imao je koncerte u zemlji i inostranstvu (Švedska, Češka, Izrael, Grčka, Kanada, Francuska, Njemačka, Turska, Hrvatska, Srbija), nastupao je sa Sarajevskom filharmonijom i snimao za Federalnu televiziju BiH i TV Sarajevo.

Pohađao je majstorske kurseve u Grčkoj, Švicarskoj, Izraelu, Kanadi i Švedskoj, u klasama Alaina Lefevrea, Victora Rosenbauma, Jean-Paula Seville i Augusta Hautba.

Tokom ljeta 2002. godine pohađao je ljetnu školu na Američkom konzervatoriju u Fontenblaeu (Francuska), u klasama prof. Frederica Agassija, Philipa Bianconija i Xua Zhanga.

Specijalizaciju završava u Švedskoj na Kraljevskoj muzičkoj akademiji. Postdiplomski studij završava 2006. godine u klasama prof. Nede Stanković i prof. Borisa Kraljevića. Trenutno je zaposlen na Muzičkoj akademiji u Sarajevu kao vanredni profesor na glavnom predmetu klavir.