Kultura
49

Kaplan: Federalna vlada će uskoro narediti otvaranje Zemaljskog muzeja

FENA
Salmir Kaplan (Foto: Klix.ba)
Salmir Kaplan (Foto: Klix.ba)
Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan u izjavi za BHRT je kazao da postoji osnova da do kraja godine Zemaljski muzej u Sarajevu bude otvoren.

"Mi smatramo da je prvi uslov i korak da otvorimo muzej. Federalna vlada je obezbijedila 300.000 KM, imamo obećanje da će Ministarstvo civilnih poslova obezbijediti, također, oko 300.000, Kanton više od 100, što je dovoljna osnova da se do kraja godine isplate sve plaće i da se može raditi", kazao je Kaplan.

Naveo je da će sredstva koje je osigurala Federacija BiH doći, možda već u šestom mjesecu.

Pojasnio je da za period u kojem je Muzej bio zatvoren nikada niko neće platiti. Dodao je i da veliki broj radnika nije za to da Muzej bude zatvoren.

"To nas je ponukalo, radnici nas zovu i žale se, žele da rade. Jučer je Vlada usvojila jedan zaključak po kojem se posljednji put obraća Vijeću ministara, a ukoliko Vijeće ministara ponovo ne odgovori, mi ćemo pristupiti imenovanju privremenog Upravnog odbora i privremenih nekih mjera. Njihovi prihodi, kako navodi direktor, su 150.000 u normalnim okolnostima, ali sad su vanredne okolnosti, 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, i sigurno da ti prihodi ove godine mogu biti veći", kazao je Kaplan.

Vezano za izjavu direktora koji kaže da se Muzej neće otvoriti dok se to sistemski ne riješi, Kaplan je rekao da taj direktor nije osnovao muzej.

"Muzej nije njegov. To može tako govoriti za neku instituciju koju je on osnovao, ali pošto to nije njegov muzej pitanje je hoće li on biti direktor. Ne može on govoriti hoće li se otvoriti muzej ili neće. To može samo Vlada Federacije", rekao je.

Kaplan je dodao da direktoru Muzeja naređuje Vlada Federacije BiH i da će mu vrlo skoro narediti otvaranje Muzeja.