Kultura
8

"Još jedan vrt zemaljskih radosti": Plesni performans inspirisan ličnim pričama iz Sarajeva

Klix.ba
Projekat Sarajevo Mind Map u koprodukciji Sarajevskog ratnog teatra, Tanzelarije, Organizacije MitOst, Instituta Adama Mickiewicza i Fondacije Bratniak najavljuje premijeru predstave "Još jedan vrt zemaljskih radosti"/"Another Garden of Earthly Delights", koja će se održati u ponedjeljak, 7. septembra u 20 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra. Prva i druga repriza bit će održane 8. i 9. septembra u 20 sati.
Ljubav, mržnja, nepravednosti i osjećaj izgubljenosti - ovako građani Sarajeva opisuju svoju strast prema ovom gradu. "Još jedan vrt zemaljskih radosti" je plesni performans inspirisan ličnim pričama ljudi iz Sarajeva i stranaca koji žive u tom gradu. Intervjui koji su se održavali u SARTR-u u junu 2015., korišteni su kao osnova za priču koja Sarajevo prikazuje u drugačijoj perspektivi od istorijske.

"Kada sam prije četiri godine prvi put došla u Sarajevo odmah sam se povezala s gradom, njegovom energijom i ljudima. Ideja za ovaj projekat je nastala u ovom neobjašnjivom odnosu koji se razvio tokom godina. Zato je Sarajevo Mind Map projekat stvoren sa ljudima Sarajeva i posvećen istim. Plesni performans, izložba i film (koji će imati premijeru 2016. godine u Sarajevu) pokušavaju pokazati intimne priče i emocije građana Sarajeva. Naš cilj je da putujemo s ovim projektom i povežemo Sarajevo najširoj publici", kazala je Joanna Zielińska, autorica i izvršna producentica performansa i kordinator projekta Sarajevo Mind Map.

U sklopu ovog projekta održati će se i prezentacija radionica koje su se održavale tokom mjeseca jula. Sedmog septembra u 19:00 svi posjetitelji će moći prisustvovati otvorenju izložbe "From Deja-Vu to Jamais-Vu: A photostory of Sarajevo" koja je nastala kao rezultat filmske radionice, a u srijedu, 9. septembra u 15 sati izvodi se predstava "Moj dom" kao rezultat teatarske radionice.

"Strast je prva riječ koja mi pada na pamet kada pomislim na Sarajevo. Druga je vrt. Strast preferira na snažnu energiju koja nas vodi u visine, ali i dubine – visine Trebevića – vrta ispunjenog čistim zrakom – dubine kotline rijeke Miljacke kojom puže napeta energija prekrivena smogom. Iskustva između pomenutih ekstrema su bili vodići za plesače i glumce tokom procesa stvaranja. Tražili smo način kako da u prostoru prikažemo tijela koja su iskusila lakoću letenja i težinu puzanja, moć adrenalina i strah gubljenja istog. Sva ova iskustva su zajednička tačka brojnih ljudi, ne samo onih u Bosni i Hercegovini iako se ovaj performans fokusira na one koji imaju iskustvo i koji brinu o Sarajevu. Njihov glas je glavna inspiracija za ovaj performans", kazala je Anna Kosiorowska, koreografkinjka i rediteljica performansa

Projekat Sarajevo Mind Map je interdisciplinarni, internacionalni projekat, koji su pokrenule Joanna Zielińska i Anna Kosiorowska. Projekat se razvija u suradnji Sarajevskog ratnog teatra - SARTR-a, neprofitne organizacije za promociju i razvoj savremenog plesa u BiH - Tanzelarija, organizacije MitOst "Language and Culture Projects", Institut Adama Mickiewicza (Poljska), Fondacija Bratniak (Poljska). Ideja projekta je dokumentirati svakodnevnu interakciju građana Sarajeva sa svojim gradom.