Kultura
64

Još jedan u nizu uspješnih koncerata Sarajevske filharmonije

Klix.ba
Sarajevska filharmonija je sinoć održala koncert u Narodnom pozorištu Sarajevo te dokazala zašto iza sebe ima tradiciju devedesetogodišnjeg postojanja.

Seriju koncerata u svojoj obljetnici Filharmonija je započela sjajnim koncertom u januara sa Dvoržakovom simfonijom "Iz Novog svijeta", u februaru sjajna dva koncerta posvećena 200. godišnjici rođenja G. Verdija. Mart je donio dvije Večeri mjuzikla s porukom Ja volim mjuzikl, a da je uistinu tako najbolje govori ogroman interes koji vlada za repriziranje ovog interesantnog projekta.

Uspjeh sinoćnjeg koncerta je utoliko veći što su kao solisti nastupili mladi članovi Sarajevske filharmonije Matea Arsovski na violini i Isak Haračić na violinčelu koji su uz pomoć gosta pijaniste iz Srbije Aleksandra Serdara izveli glasoviti i zahtjevni Beethovenov Tripl koncert za violinu, violončelo, klavir i orkestar.

"Ako u obzir uzmemo bosanske korijene prof. Serdara sa pravom možemo reci da je po prvi put u bogatoj historiji filharmonije ovaj koncert u potpunosti realizovan sa bosanskohercegovačkim umjetnicima. Uprkos njihovoj mladosti Arsovska i Haračić pokazali su da je pred njima izgledna i po svemu sudeći uspješna solistička karijera, svojim nastupom opravdali su povjerenje i očekivanja svojih profesora kao i ona koja je pred njih postavila dirigentica Samra Gulamović.", kažu iz Sarajevske filharmonije.

Gitaristi Đani Šehu, Igor Mijatović, Zoran Krajišnik i Alexandar Swete su sjajnom interpretacijom Rodrigovog Andaluz koncerta za 4 gitare i orkestar doprinjeli uspjehu sinoćnjeg koncerta.

"Uprkos ogromnom budžetskom rezu koji su kao i sve ostale ustanove kulture pretrpjele u proteklom mjesecu, direktorica i dirigentica Sarajevske filharmonije Samra Gulamović pažljivo i hrabro predvodi naš orkestar te se nadamo da će i sljedeći mjeseci donijeti neka nova iznenađenja", poručili su iz Sarajevske filharmonije.