Kultura
55

John Zorn i Jazz Fest na poštanskoj markici

Klix.ba
BH Pošta je štampala poštansku markicu sa likom Johna Zorna u limitiranom izdanju, nominalne vrijednosti 0,90 KM koja će biti korištena u domaćem poštanskom prometu.

Međunarodni muzički festival Jazz Fest Sarajevo od 2. do 6. novembra obilježava 20. godišnjicu, a u okviru atraktivnog i raznovrsnog programa predstavit će i John Zorn’s Bagatelles Marathon Sarajevo – svojevrstan "festival u festivalu" na kojem će nastupiti 12 ansambala koje čine neka od najvažnijih imena njujorške “downtown” scene predvođena Johnom Zornom.

Grafičko rješenje, koje je uradio Goran Lizdek, sadrži fotografiju Johna Zorna kao i crteže i notne zapise ovog američkog kompozitora, saksofoniste, multiinstrumentaliste i producenta.

Program John Zorn’s Bagatelles Marathon Sarajevo bit će održan 4. novembra i predstavljat će evropsku premijeru kompozicija iz ciklusa The Bagatelles koje je Zorn napisao u periodu od marta do maja prošle godine.

U septembru će u izdanju BH Pošte još jednom poštanskom markicom biti obilježena 20. godišnjica međunarodnog muzičkog festivala Jazz Fest Sarajevo.