Kultura
87

Izraelski umjetnici snimili film u Titovoj Atomskoj ratnoj komandi u Konjicu

Klix.ba
U produkciji Projekta Bijenala D-0 ARK Underground u Titovoj Atomskoj ratnoj komandi u Konjicu izraelski umjetnici Effi i Amir Borenstein završili su snimanje umjetničkog filma koji će biti predstavljen na otvaranju trećeg ciklusa ovog projekta.

Snimanje filma “Mnemonic Gymnastics” trajalo je šest dana, a na setu su učestvovali i mladi iz Konjica. Glavni lik filma, kojeg glumi Jasmin Čorbadžić, vodi nas kroz proces pamćenja kojeg su koristili grčki filozofi. Kroz proces sjećanja učimo da su slike forme, obilježja ili imitacije onoga čega se želimo sjećati. Smještanje samih slika koje predstavljaju određeni predmet su lagan zadatak, ali ideje i koncepti ne donose umu slike na način kako to čine materijalne stvari. Da li opraštanje, duh, kriza ili očaj imaju sliku ili formu? Za njih trebamo stvoriti sliku.

O svom radu na filmu Effi i Amir kažu: "U stvaranju slike prirodno se oslanjamo na prethodno iskustvo. Ali, kakvu sliku možemo stvoriti da bi se podsjetili na hrabrost ako nikada nismo hrabrost iskusili? Kakve slike možemo stvoriti u ovom Atomskom bunkeru da bi nas podsjetile na slobodu?".

Effi i Amir djeluju zajedno od 2000. godine. Dobitnici su brojnih nagrada na internacionalnim video-art festivalima. Učestvovali su na festivalima u: Tel Avivu, New Yorku, Parizu, Dalasu, Montrealu, Tirani, Casablaci, Varšavi, Milanu... Samostalne izložbe imali su u Los Angelesu, New Yorku, Briselu, Genevi, Chicagu, Rotherdamu, Ateni, Bukureštu… Studij su završili na Bazalei Academy of Fine Arts u Jerusalemu, a postdiplomski studij na Sandberg Academy (MFA) u Amsterdamu.

Na otvaranje trećeg ciklusa Projekta Bijenale D-0 ARK Underground svoj dolazak su najavili brojni novinari i historičari umjetnosti iz Evrope, navedeno je u saopćenju za javnost.