Kultura
0

Izložba umjetničke grupe Prostor Oblik u Umjetničkoj galeriji BiH

Klix.ba
U subotu, 2. augusta u 19 sati u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine bit će otvorena izložba umjetničke grupe Prostor Oblik.

Ova grupa obuhvata devet bosanskohercegovačkih umjetnika (Ljubomir Perčinlić, Tomislav Dugonjić, Enes Mundžić, Edin Numankadić, Bekir Misirlić, Vojo Dimitrijević, Nikola Njirić, Radoslav Tadić i Mustafa Skopljak), koji se ranih sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća odlučuju za djelovanje u sferi bespredmetne umjetnosti.

Oni sasvim sigurno nisu prvi koji se apstrakcijom bave u bosanskohercegovačkom slikarstvu i skulpturi, ali je djelovanje ove grupe ostavilo snažne posljedice, ne raskidajući samo sa tradicionalnom umjetnosti, već i sa svojom generacijom koja je u tom period nadahnuće tražila u različitim oblicima neorealizma i neoromantizma, te uživala veliku popularnost kod publike i kritike.

Grupa je bila aktivna sedamdesetih i osamdesetih godina organizirajući nekoliko zajedničkih izložbi. Današnja izložba koncipirana je prije dvije godine i predstavljena je najprije u Kunstmuseum Liechtenstein u Vaduzu, zatim u Kunstmuseum Kloster Unser Lieben Frauen u Magdeburgu i Tiroler Landesmuseen Ferdinandeum u Innsbrucku. Nakon gotovo trideset godina radovi grupe Prostor Oblik ponovno se predstavljaju sarajevskoj publici. Najveći dio izložbe čine djela iz kolekcije Umjetničke galerije BiH.