Kultura
11

Izložba u Tuzli: "A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu…"

Klix.ba
U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla otvorena je gostujuća izložba "A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu...: Prvi svjetski rat i Bosna i Hercegovina".

Izložbu je razvio Historijski muzej Bosne i Hercegovine, gdje je izložba premijerno otvorena 26. juna 2014. Za realizaciju izložbe korišten je i materijal projekta First World War Centenary Partnership (Partnerstvo za obilježavanje stogodišnjice Prvog svjetskog rata) pod vodstvom Imperijalnih ratnih muzeja u Londonu.

Otvarajući ovu postavku u Tuzli, Međunarodna galerija portreta Tuzla pridružila se zajednici svjetskih muzeja koji ove godine obilježavaju stogodišnjicu od početka Prvog svjetskog rata.

Izložba kroz dokumente, arhivsku i novinsku građu, fotografije i druge predmete priča priču o Sarajevu, Bosni i Hercegovini i Europi u razdoblju od 1914. do 1918. godine. Izložba uključuje i radionice za učenike, te kustose i nastavnike. Radionice su fokusirane na unaprjeđenje suradnje između muzeja i škola. Također, izložba je digitalizirana, a na radionicama se koristiti suvremena digitalna tehnologija, doprinoseći tako modernizaciji institucije muzeja u Bosni i Hercegovini.

"Ova izložba je već bila otvorena u Sarajevu i Zenici i veoma nam je drago što se održala i u Tuzli. Tema je jako aktuelna jer znamo da se Prvi svjetski rat danas interpretira na različite načine. Zato smo odlučili da skrenemo fokus sa lokalno relevantnih interpretacija na ono što je globalno relevantno", pojasnila je Larisa Halilović, direktorica Britiash Councila u BiH.

Izložba će u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla biti otvorena do polovice marta 2015. godine.

Izložba "A onda, odjeknuo je onaj hitac u Sarajevu…: Prvi svjetski rat i Bosna i Hercegovina" je dio projekta Connecting Creatively – Connecting Museums kojeg implementira British Council u sklopu programa "Sarajevo 2014". Program "Sarajevo 2014" financira EU u okviru obilježavanja stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata, s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.