Kultura
0

Izložba Salome Azre Štilić u Umjetničkoj galeriji 20. septembra

Klix.ba
Azra Štilić (Foto: Nerma Sofić)
Azra Štilić (Foto: Nerma Sofić)
U Umjetničkoj galeriji BiH u Sarajevu će u četvrtak, 20. septembra, biti otvorena prva samostalna izložba Azre Štilić, pod nazivom Salome. Ovom prilikom će ova 26-godišnja umjetnica i produkt dizajnerica koja živi i radi u Sarajevu, prvi put izložiti svoje radove – akrile velikih formata iz pravca pop nadrealizma.

Inspirirajući se radovima velikih umjetnika i umjetnica poput Hieronymusa Boscha, Salvadora Dalija, Fride Kahlo, Andyja Warhola..., još od ranog djetinjstva, Azra se tokom odrastanja u potpunosti fokusirala na umjetnost. Završila je Akademiju likovnih umjetnosti, smjer produkt dizajn, ali slikanje predstavlja poseban dio njenog kreativnog stvaranja, te će nekoliko ciklusa svojih slika prvi put predstaviti na izložbi koja će biti svečano otvorena u Umjetničkoj galeriji u četvrtak, 20. septembra, u 20 sati.

Na bojnim poljima madraca i šarenih soba, tamo gdje djeca navlače štit od pokrivača do očiju i stiskajući kapke žurno prolaze kroz vrata sna ne okrećući se unatrag da osmotre povorku čudnovatih bića koja ih prate, postoji jedno mjesto koje zove i šumi glasovima onostranog. I upravo tu gdje se kao posljednji adut izvlači kaciga od jastuka na granici između sna i jave, kad se u ispomoć zove kapetan Roditelj sa vojskom bajki za uspavljivanje, šestogodišnja Azra Štilić je zastala, oslušnula, okrenula se i u svoj život koji tek dolazi povela sve kreature koje će joj biti prijatelji narednih dvadeset godina.

Nastavila je balansirati na uskoj stazi dvojstva, s jedne strane pružajući ruku Zlatokosoj, s druge strane Fridi Kahlo, s Vogueom u ruci i Bram Stokerovom Drakulom na TV ekranu, nazirući obrise estetike ružičastih lobanja i haute couture strave. Posegnuvši za maminim parfemom, Eau de Dali, za bočicom u obliku usana, po prvi put se poljubila sa nadrealizmom, što je bio jedan od simboličnih trenutaka u Azrinom životu. U oblaku mirisne ženstvenosti nastavila je hoditi dalijevskim pejsažima više ne bivajući podijeljena između dvoje – upravo ta granica postala je njen dom u kojem je u Zlatokosu udahnula Fridu i spojila ih u jedno.

Kopajući po sebi i najbližim osobama do najmračnijih emotivnih stanja, istražujući tamne strane najljepših osjećaja, Azra rađa svoju umjetnost. Kao da sa svim teškim osjećajima koje proživi završava pokopavajući ih na platno, završavajući pogrebnu ceremoniju salvom veselosti i vatrometom boja, stavlja ram ironije i potpis makabrične komičnosti na stvarna iskustva i skrivene snove i tlapnje mlade žene.

No i dalje pod slojevima boja i likova stoji priča o uskoj stazi između dva svijeta, i onom trećem u kojem se obrela Azra. Tako nakon što nas privuče slikovničasti kolorit i u čuđenju nađe skelet kojeg se predano voli, pa sve to skupa nasmije, dolazi treće iskustvo koje je simbolom Azrinog postojanja između ružičaste djevojčice i narikače u crnom – onoga kakva žena jeste sa svim svojim osjećajima – i ružičasta i mračna, i površna i duboka, i požrtvovana i odlučna za rezove.

Izložba Salome će u Umjetničkoj galeriji biti otvorena od 20. do 27. septembra, a Azrine radove možete pogledati na oficijelnom websiteu www.azrastilic.com, te na Facebook pageu.