Kultura
4

Izložba "Riječni tokovi i duhanski putevi" u Umjetničkoj galeriji BiH

FENA
Umjetnička galerija BiH
Umjetnička galerija BiH
“Riječni tokovi i duhanski putevi u istoriji Bosne i Hercegovine” naziv je izložbe koja će u petak biti otvorena u Umjetničkoj galeriji BiH.

Izložba je projekat Joachima Hainzla i Maryam Mohammadi.

Izložba se sastoji od fotografija, kao i eksponata tabakera, kutija cigareta iz lične kolekcije Joachima Hainzla.

Neki od ovih eksponata stariji su od 100 godina. A na npr. kutijama Morave, Zete, Ibra, Niške Drine, i ostalih mogu se vidjeti i smjene vlasti na teritoriji BiH i Jugoslavije. Poput kutije Morave proizvedene u Makedoniji a s bugarskim pismom, ili također Morave iz Slovenije sa njemačkim jezikom.. . Iz nekih još ranijih perioda mogu se vidjeti kutije/tabakere cigareta sa četiri pisma i to hrvatski, srpski, bosanski i njemački.

U Kraljevini Jugoslaviji, ali i kasnije SFRJ, marke cigareta su imale imena rijeka što se uvelo kao antinacionalni koncept, odnosno kasnije kao simbol „bratstva i jedinstva“. Na pakovanjima cigareta odražavaju se vremena ratova, okupacija i pokreta otpora, ali i novoprobuđenog nacionalizma.

Ova izložba u povodu obilježavanja stogodišnjice od ubistva Franz Ferdinanda i njegove supruge Sofije ukazuje na istorijske i lične veze između BiH i Štajerske.

U izložbe su rijeke Sava (sa mostom u Brodu), Miljacka (sa sarajevskim mostovima), Drina (sa mostom u Višegradu) i Neretva (sa mostovima u Jablanici i Mostaru). Ove rijeke su kroz viševjekovnu istoriju BiH pa sve do današnjih dana, imale razdvajajući, ali i spajajući značaj, koji je tokom dva višesedmična putovanja po BiH, istražili i dokumentirali autori izložbe Joachim Hainzl i fotografkinja Maryam Mohammadi.

U okviru izložbe bit će prikazan i video "Fluchtwege/Putevi bijega" u kojem je intervjuirano šest žena iz BiH o njihovim životima i odnosima prema rijekama i mostovima. Sve one su morale napustiti svoju zemlju tokom rata, u koju su se neke vratile, dok neke žive u Grazu.

Ovaj projekat je podržao Odjel za kulturu Štajerske, koji finansira međunarodne kulturne i umjetničke projekte u povodu obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

Izložba je bila predstavljena u Muzeju Graza od jula do septembra 2014. godine. U objektu u kojem se danas nalazi Muzej Graza, rođen je prestolonasljednik Franz Ferdinand koji je ubijen u Sarajevu 1914. godine, tako da se ova izložba predstavlja i na mjestu njegovog rođenja i na mjestu njegovog ubistva.