Kultura
3

Izložba RE-Design: Novi život starih staklenih flaša

Klix.ba
Mlada poljska umjetnica Daria Wartarska svakodnevno radi sa industrijskim staklom – flašama i teglama.
Od starih proizvoda izrađuje inovativne i ekološke predmete za svakodnevnu upotrebu. Koristeći već gotove oblike predmeta, daje im potpuno novi život. Tehnika joj dopušta da izbjegava poništavanje materijala i pretjeranu upotrebu energije.

Svoje proizvode Wartarska izrađuje "hladnom tehnikom", što podrazumijeva rezanje, poliranje, mljevenje i dotjerivanje. Takav pristup radu rezultat je velike kreativnosti, a iskorištavanje poluproizvoda vodi kao inovatorskom i originalnom pristupu produkt-dizajnu. Predmeti koje izrađuje Wartarska, poput bokala, čaša, šoljica, zdjelica ili vaza, veoma su kvalitetni proizvodi za svakodnevnu upotrebu, koji u sebi nose tragove prošle, potpuno druge funkcije, što ih čini privlačnim i pogodnim za refleksiju o ulozi predmeta.

Daria Wartarska je apsolventica odsjeka za staklo i keramiku na Akademiji lijepih umjetnosti u Wroclawu. Studij je završila specijalizirajući se za staklo. Također je apsolventica na odsjeku historije umjetnosti na Wroclawskom univerzitetu. Od 2010. radi kao projektantica u jednoj firmi te vodi atelje stakla i keramike "Zadružna radionica". Od 2015. vodi vlastitu dizajnersku firmu u Berlinu.

Ambasada Republike Poljske u Sarajevu srdačno vas poziva na prvu autorsku izložbu Darije Wartarske u BiH – RE-Design.

Izložba će biti svečano otvorena 23. februara u 19 sati u zgradi Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, Obala Maka Dizdara 3. Izložba će bit otvorena do 28. februara. Autorica će tokom boravka u Sarajevu upriličiti za studente Akademije radionice iz obrade stakla.