Kultura
67

Izložba Mensura Porovića i Borisa Čistopoljskog u Beogradu

Klix.ba
Zajednička izložba akademskih bh. umjetnika i članova Udruženja likovnih umjetnika BiH (ULUBiH), Mensura Porovića i Borisa Čistopoljskog, bit će otvorena 16. oktobra u beogradskoj galeriji "Uroboros".

Porović i Čistopoljski izložit će radove na poziv Milana Tucovića, jednog od vodećih srbijanskih umjetnika u čijem vlasništvu je i galerija, a predstavit će po četrdesetak svojih radova.

Porović, direktor Srednje škole primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, predstavit će slike manjih i srednjih formata iz ciklusa "Dio sna" rađene na platnu i panel pločama, dok će njegov kolega profesor i grafičar izložiti grafike nastale u proteklom periodu.

Galerija posjeduje dva odvojena prostora te će i radovi umjetnika biti odvojeno izloženi od 16. oktobra do početka novembra.

Mensur Porović rođen je 1961. godine u Prijepolju, a Boris Čistopoljski 1959. godine u Sarajevu. I Porović i Čistopoljski završili su Srednju školu primjenjenih umjetnosti u Sarajevu, gdje su danas zaposleni. Također, završili su Akademiju likovnih umjetnosti i aktivni su članovi Udruženja likovnih umjetnika BiH. Priredili su više samostalnih i učesnici velikog broja kolektivnih izložbi.