Kultura
907

Izložba i performans Sulejmana Meme Haljevca: "Sarajevo mi je dalo sve u životu"

Piše: L. Č.
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U umjetničkoj galeriji Ami u sarajevskom shopping centru Alta, večeras je otvorena 10. po redu samostalna izložba sarajevskog akademskog slikara Sulejmana Haljevca Meme.

Izložba slika nosi naziv "Sarajevo, ljubavi moja", a njeno je otvaranje bilo praćeno performansom sa muzičkim i fotografskim elementima.

Prije otvorenja izložbe, Neno Murić i muzičari akademije Pink Panter su izveli pjesmu Kemala Montena "Sarajevo, ljubavi moja", dok je Haljevac u pozadini oslikavao tijela manekenki.

Haljevac je kazao kako je čak imao dogovor i sa Kemalom Montenom koji je lično trebao otpjevati uvodnu pjesmu, no budući da Monteno više nije s nama, pjesmu su izveli mladi muzičari.

"Sarajevo nije samo voda sa česme i ćevapi"

"Slikao sam ulice, fudbalske klubove Sarajevo i Željezničar, olimpijadu i sve ono po čemu je Sarajevo prepoznatljivo. Ja sam imao priliku da dođem u dodir sa jednom velikom populacijom bivše Jugoslavije koja je prepoznala moj rad i kojima je prva asocijacija na Sarajevo voda sa česme i ćevapi. Sarajevo nije samo voda i ćevapi, ima tu mnogo čega", kaže Haljevac.

Haljevac navodi kako mu je Sarajevo "dalo sve u životu" i ovo je njegov pokušaj da se oduži rodnom gradu. Performans je pripremao četiri godine, a realizirao ga je u saradnji sa brojnim umjetnicima, fotografima, modnim dizajnerima i muzičarima koji su mu odlučili pružiti podršku u njegovom umjetničkom radu.

Na izložbi su predstavljeni i modni radovi Amele Radan, a performansu su se priključili i članovi udruženja Sarajevo Taxi koji su parkirali svoja vozila ispred shopping centra Alta.

"Mene ljudi vole, a večeras će doći fina gradska raja", poručio je Haljevac.

U nastavku pogledajte atmosferu s otvaranja izložbe:

Na upit o tome šta je za njega umjetnost, Haljevac je kazao:

"Umjetnost je pokretač svijeta. Ja se hranim umjetnošću, ja kad otvorim frižider, živim sa umjetnošću. Kada idem da se istuširam, meni treba umjetnost da bih se istuširao. Imao sam sreću da su mi roditelji bili akademski vajar i slikar, tako da sam od svoje treće godine spoznao šta je umjetnost i zavolio je", kazao je Haljevac za Klix.ba.

Besim Spahić: Haljevac je najrođeniji Sarajlija

Otvaranju izložbe sarajevskog slikara prisustvovao je i prof. dr. Besim Spahić, doktor komunikologije i redovni profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, koji je održao govor.

"Svi smo se okupili zbog ovog malog genijalca, a možemo reći i genitalca. Slikar nad slikarima... kad pogledate one kolorite, iz njih sije višak energije jer je rođen kao vrlo mlad u Sarajevu samo pedeset metara od ovog mjesta, a mi ostali papci smo došli iz vuko*ebina kao i ja iz Travnika", kazao je Spahić i dodao kako je Haljevac "najrođeniji Sarajlija".

"Ovdje nema šta nema, otvarao sam stotine izložbi, ali ovakav spektakl nisam i moram priznati da sam počastvovan da sam dobio taj zadatak. Ovaj jedinstveni performans je sinestezija - slika, muzika, društvo, prijateljstvo, ljubav, dizajn... dizajn pozitivne atmosfere", zaključio je Spahić i pozvao da se održi minuta šutnje za istaknutog slikara Affana Ramića koji je preminuo sinoć.

Izložbi je prisustvovao i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Samer Rešidat.

Šira publika se Sulejmana Haljevca Meme sjeća kao pobjednika srbijanskog reality showa Farma 2013. godine.