Collegium Artisticum
0

Izložba hrvatskih ilustratora

FENA
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
U Gradskoj galeriji Collegium artisticum večeras su otvorene dvije izložbe kojima se Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH) predstavilo bh. javnosti - Putujuća izložba ilustracija "-35" i izložba "Lutka u ilustraciji i animiranom filmu".

Riječ je o dvjema ULUPUH-ovim izložbama od kojih je Putujuća izložba ilustracija "-35" gostovala na međunarodnim sajmovima knjiga (Leipzig 2006, Bologna 2006), dok je izložba "Lutka u ilustraciji i animiranom filmu" premijerno predstavljena u Galeriji ULUPUH 2007. godine te je ovo njeno prvo gostovanje izvan zemlje.

Predsjednica ULUPUH-A IvanA Bakal istakla je da je riječ o saradnji dva srodna udruženja, ULUPUH-a i Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajera BiH (ULUPUBiH).

Tako je nedavno otvorena izložba suvremenog bh. dizajna "Umjetnost dekade" u zagrebačkoj galeriji ULUPUH-a.

Predsjednica sekcije ilustratora Sanja Ribić istakla je da na ovoj izložbi izlažu mladi autori, ali da to ne znači da nemaju umjetničkog uskustva, kako je istakla, mnogi od njih su priznati i nagrađivani.

Kako je riječ ipak o dvije izložbe, koje su se u sarajevskoj galeriji našle objedinjene u jednu, Ribić je rekla da se ove dvije izložbe-ilustracije i animacije međusobno nadopunjuju.

Gostovanje ULUPUH-a u Sarajevu finansijski su pomogli Ministarstvo kulture RH i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba.