Kultura
0

Izložba bh. umjetnika "Prostor Oblik" prvi put u Lihtenšajnu

FENA
Umjetnička galerija BiH od 25. oktobra do 17. februara gostovat će u Kunstmuseum Lihtenštajnu u Vaduzu s izložbom "Prostor Oblik".

"To će biti prvi put u historiji ovog muzeja da sarađuje s jugozapadnim Balkanom, te je BiH dobila tu privilegiju da u okviru izložbe predstavi 50 radova devet bh. umjetnika. Oni su Edin Numankadić, Enes Mundžić, Radoslav Tadić, Mustafa Skopljak, te naši preminuli umjetnici Bekir Misirlić, Ljubomir Perčinlić, Tomislav Dugonjic, Vojo Dimitrijević, Nikola Njirić", rekla je autorica izložbe Ivana Udovičić na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Saradnja između Kunstmuseum Liechtenstein i Umjetničke galerije BiH, kaže, nastala je prije 12 mjeseci na konferenciji svjetske organizacije muzeja i kolekcija savremene umjetnosti CIMAM u Sarajevu.

"Tada je CIMAM pokrenuo peticiju koju su potpisala sva vodeća imena kustoske profesije da bi dali podršku u nastojanju da se riješe problemi Umjetničke galerije BiH", kaže Udovičić.

Iako ta podrška nije urodila plodom, direktor Kunstmuseum Liechtenstein Friedmann Malsch odlučio je konkretno pomoći u sferi svog djelovanja, prepoznavši vrijednost izložbe "Prostor Oblik", koju je u kratkom roku uvrstio u program muzeja u Vaduzu.

Edin Numankadić jedan je od devet bh. umjetnika, koji su ranih sedamdesetih godina osnovali grupu „Prostor Oblik“ baveći se apstrakcijom u bh. slikarstvu.

Prvu izložbu imali su u Banjoj Luci 1975. godine.

"To je bilo doba kada su vladale one neoromantičarke etike, mi nismo imali prostora da afirmišemo nešto što je savremeni duh, odnosno duh evropskog vremena. Iz toga se rodila grupa 'Prostor Oblik'", kazao je Numankadić.

Ovu priliku iskoristio je da oda počast nedavno preminulom profesoru Kosti Bogdanoviću, koji je 1986. godine u Sarajevu bio gost na posljednjoj izložbi ove grupe, kojoj je dao doprinos i kao umjetnik i kao teoretičar umjetnosti.