Kultura
23

Ikonografika (Noć u galeriji) Danisa Fejzića u Umjetničkoj galeriji BiH

Klix.ba
Nova samostalna izložba grafike mr. Danisa Fejzića Ikonografika (Noć u galeriji) bit će otvorena u ponedjeljak, 8. februara 2016. godine, u 19 sati u Umjetničkoj galeriji BiH.

Posjetioci je će imati jedinstvenu priliku da posjete izložbu isključivo na otvaranju, jer će izložba istu noć biti i zatvorena. Umjetnik će uz izložbu održati i performans čime se naglašava vremenska dimenzija ove izložbe.

Dr. Siniša Vidaković je o Fejzićevom ciklusu napisao: “Kada destruiše formu, priklanjajući joj enformelističke strukture, Fejzić ne narušava čistoću poetike. U tim trenucima uključuje se moment halucinantnog svijeta koji nadrasta bizarno-realne časove koji su obojeni rijetkom ravnodušnošću, a apstraktni moment se jednostavno javlja kao radikalizacija figurativnog. Prepoznajući sve majstorske odlike ovakvog pristupa umjetnosti multioriginala, nije potrebno mnogo predzanja i iščitanih filozofskih traktata da bi se osjetila energija kojom svaki rad pobuđuje napetost kod konzumenta ritualno procesuirajući sve ono što smo odbacili, zarad lažnih idola...vjerujući da će u ovakvom progonstvu novih nam nametnutih mračnih ikona, strano tijelo biti potopljeno u artističkim prostorima, a mit razuma trijumfovati u raskošnoj patnji svih naših hramova".

Danis Fejzić diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 2001. godine (u klasi prof. Dževada Hoze). Na istoj akademiji je magistrirao 2011. godine (u klasi prof. Dževada Hoze). Više puta izlagao je samostalno, te je učesnik brojnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Zaposlen je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Odsjek grafika.