Kultura
0

Hrvatska: Otvorena izložba fotografija "Zagrebačka džamija"

Anadolija
(Foto: AA)
U Domu hrvatskih likovnih umjetnika (DHLU), u prostoru nekadašnje džamije, ministar kulture Zlatko Hasanbegović je otvorio izložbu fotografija "Zagrebačka džamija" autora Zorana Filipovića.

Izložba fotografija koja tematizira zagrebačku džamiju dio je popratnih događanja u obilježavanju stogodišnjice islama u Hrvatskoj. Izložba "Zagrebačka džamija" dolazi u Zagreb nakon Kaira, Teherana, Abu Dhabija, Istanbula i Rabata.

Ministar kulture Hasanbegović je kazao kako stogodišnjica podsjeća na ukorijenjenost islama i muslimana u hrvatsko kulturno, nacionalno i religijsko tkivo.

"Povijest islamske nazočnosti podudarala se s velikim povijesnim lomovima. Gradilo se, rušilo, iznova počinjalo, i samo ovo mjesto na kojem je otvorena izložba pokazuje zapravo na traumatičnu povijest u proteklom stoljeću. Dakle, u nekadašnjoj džamiji otvara se izložba o današnjoj, suvremenoj, zagrebačkoj džamiji", kazao je Hasanbegović.

Dodao je kako se pojam integracije ne može primjenjivati na hrvatski povijesni i državni kontekst, jer muslimani i islam nisu integrirani, nego su sastavni dio hrvatskog društva, poručio je.

Na otvorenju izložbe govorio je i povjesničar Ivo Banac koje se prisjetio kako je Hrvatski sabor 27. travnja 1916. usvojio zakon o priznanju islamske vjeroispovijesti. Ukazao je na duboke korijene islama na europskom prostoru te na njegovo širenje u vrijeme Otomanskog carstva.

Banac je ustvrdio kako u Hrvatskoj postoji 15 medžlisa sa tri džamije, u Zagrebu, Rijeci i Gunji, 23 mesdžida sa oko 1,5 posto stanovništva muslimanske vjeroispovijesti.

Prisjetio se Banac kako je u prostoru ove izložbe 1944. godine, za vladavine Ante Pavelića, otvorena džamija koja je zatvorena 1945. pod komunističkim vlastima, kada je osuđen i pogubljen Ismet ef. Muftić, zagrebački muftija.

Kamen temeljac za današnju novu džamiju postavljen je 1981. gdje je i danas centar vjerskog života zagrebačkih muslimana.

Izložba Zorana Filipovića se sastoji od većeg broja fotografija zagrebačke džamije dokumentirane u različitim vremenskim periodima, postavljenih na gornjem katu HDLU-a.

Na otvorenju su, između ostalih, nazočili potpredsjednik Sabora Ivan Tepeš i glavni zagrebački imam Aiz Alili.

Izložba u Galeriji HDLU će ostati otvorena do 8. svibnja 2016. godine.