Kultura
111

Građani Sarajeva i turisti oduševljeni ljepotom sarajevske Vijećnice

E.S.H.
Foto: E. H./Klix.ba
Evgenija Radić (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić otvorio je vrata sarajevske Vijećnice za građane Sarajeva i turiste. Posjetioci će, do kraja jula, u sklopu Dana otvorenih vrata moći pogledati enterijer obnovljene Vijećnice, a za to vrijeme ulazak se neće naplaćivati.

"Napravit ćemo plan posjeta poslije 1. avgusta. Tada ćemo uvesti plaćanje ulaznice, kao što je to običaj svugdje u svijetu kada ulazite u neki ovakav objekat. Vijćnica će biti u funkciji, jer će tu biti sjedište Gradskog vijeća i treba uskladiti funkcioniranje i posjete, a sve ćemo to uraditi u narednom periodu", rekao je gradonačelnik Komšić.

Podsjetio je da je Projekat obnove definirao koje prostorije će biti korištene za Muzej, Nacionalnu i univerzitetsku biblioteku i Gradsko vijeće.

"Vijećnica treba biti multimedijalni centar, jer centralni hol može biti koncertna dvorana, a svi prostori mogu služiti za izložbe raznih vrsta. Vijećnica ima i svečanu salu, ali i druge dvorane, koje bi bile značajne za Sarajevo i BiH se mogu održavati u tim dvoranama", rekao je Komšić i dodao da će posjetioci u narednom periodu moći vidjeti samo centralni hol.

Napomenuo je da će se u Vijećnici moći održavati samo dešavanja visokog ranga i da se u ovakvom objektu ne mogu održavati nikakva "sijela".

Uposlenici NUB-a BiH među prvim posjetiocima

Merima Lendo, uposlenica NUB-a BiH danas je sa svojim kolegama posjetila Vijećnicu. Kazala nam je da je sretna kao građanka Sarajeva, ali tužna kao uposlenica NUB-a, jer Vijećnica nije pripala NUB-u.

"Vijećnica je prelijepa i drago mi je da sam danas ovdje, ali ostaje žal što Vijećnica nije vraćena NUB-u, jer smo mi nosioci prava raspolaganja", rekla je Lendo.

Direktor Nacionalne univerzitetske biblioteke Ismet Ovčina je rekao da prvo treba definisati ko je tačno u Vijećnici i koji je status NUB-a u Vijećnici.

"Danas smo došli bez poziva u Vijećnicu, iako nas je valjda onaj koji je ovo organizovao trebao i pozvati. Gradonačelniku smo poklonili knjigu o Vijećnici i tu su danas svi uposlenici Biblioteke", izjavio je Ovčina.

Posjetioci iz regije i svijeta

Jasmin Čavrk, građanin Sarajeva danas je u Vijećnicu došao sa djecom. Kako nam je rekao i sam je tri godine radio na obnovi ovog impozantnog objekta.

"Doveo sam djecu da im pokažem ovaj objekat i da vide šta im je otac radio. Sretan sam i drago mi je da se u Sarajevu ima vidjeti nešto ovako. Vijećnica je ipak simbol ovog grada. Tokom rada je bilo velikog umora, ali nam je drago da smo brzo završili i da je sve ovo na kraju divno ispalo", ispričao nam je Čavrk.

Evgenija Radić je došla iz Novog Sada kako bi vidjela sarajevsku Vijećnicu.

"Sarajevo nam je u srcu i često sam unuku dovodila da vidi ovaj grad. Ona želi da se bavi historijom i otvaranje Vijećnice će biti tema njenog rada u jednom centru za druženje mladih. Sjećam se Vijećnice u ruševinama i danas kad sam ušla, zatreperila sam od sreće. Ovakve ljepote nema nigdje", kazala nam je ova Novosađanka.

Na glavnim vratima sarajevske ljepotice već se okupljaju grupe turista kojima turistički vodiči pričaju o povijesti Vijećnice. U narednom periodu se očekuje veliki broj posjetilaca, prvenstveno građana glavnog grada BiH kojima je Vijećnica vraćena nakon 22 godine od razaranja granatama srpskog agresora i 18 godina nakon početka obnove.