Kultura
0

'Gori vatra' otvara 9. SFF

Klix.ba
Prizor sa snimanja filma 'Gori vatra'
Prizor sa snimanja filma 'Gori vatra'
Filmska fešta koju od 15. do 23. avgusta ove godine priređuje najznačajniji festival u regionu, počinje s bosanskohercegovačkim filmom 'Gori vatra' u režiji Pjera Žalice.

BH premijera filma Gori vatra bit će upriličena u Otvorenom kinu Metalac, a druga projekcija desit će se u Narodnom pozorištu gdje se održavaju projekcije iz Regionalnog programa 9. SFF-a, kome dugometražni igrani prvjenac Pjera Žalice i pripada.

Film 'Gori vatra' priča je o našoj poslijeratnoj stvarnosti. Radnja je smještena u mali bosanski gradić, Tešanj, u kome žive naizgled dobri, otvoreni ljudi i vodi se skroman život u kome caruju pijaca, tradicija i komšiluk. Naličje grada nudi potpuno drugačiju sliku: glad, etničku netrpeljivost, kriminal, prostituciju i korumpiranost.

Usnulu kasabu probudit će vijest o posjeti američkog predsjednika Bila Klintona, koji želi da postane počasni građanin Tešnja i kum općine. Ali da bi se taj sudbonosni događaj desio, sve ružno mora se do predsjednikovog dolaska iskorijeniti: kriminal, korupcija, etnička netrpeljivost... Pod nadzorom posmatrača iz međunarodne zajednice, počinje stvaranje demokratije za sedam dana. U toj trci, grad potpuno poludi...

Gori vatra je drama sa elementima komedije, film koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim, između ostalog i zahvaljujući sjajnoj glumačkoj ekipi koju predvode Enis Bešlagić, Jasna Žalica, Bogdan Diklić, Saša Petrović, Admir Glamočak, Senad Bašić, Aleksandar Seksan, Izudin Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Hubert Kramar, Gordana Boban, Ana Vilenica, Feđa Štukan

Scenario i režiju potpisuje Pjer Žalica, producent je Ademir Kenović, a film je producirao Refresh Production.

Direktor fotografije je Mirsad Herović, muziku je pisao Saša Lošić, a montaža je djelo Almira Kenovića. Za scenografiju je brinuo Kemal Hrustanović, za kostime Amela Vilić. Direktor filma je Branko Šimunac a izvršni producent Zijad Mehić.

Pjer Žalica je docent na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu na predmetu Filmska režija. Dobitnik je brojnih nagrada, od kojih je najznačajnija godišnja nagrada Evropske filmske akademije za dokumentarni film (1994).