Kultura
0

"Glasnik Manitua" obradovat će fanove stripa i pružiti priliku domaćim autorima

Piše: A. U.
Naslovnica nultog broja "Glasnika Manitua"
U štampu je otišao nulti broj "narodne" strip revije "Glasnik Manitua", nastale saradnjom nekoliko entuzijasta iz Travnika. Radi se o jedinoj strip reviji u BiH koja se fokusira na domaće autore. O pokretanju revije, razgovarali smo sa izdavačem i glavnim i odgovornim urednikom Emirom Purićem i autorom svih stripova u nultom broju Daliborom Brdarom.

"Pokretanje revije je moja dugogodišnja želja. Budući da sam veoma tvrdoglav i uporan, bilo je samo pitanje dana. Osjetio sam da je situacija konačno zrela za jedan takav časopis i kod nas, budući da se u skoro svim zemljama u regiji objavljuju časopisi o stripu. Nakon pokretanja online striparnice, na red je došla i ova revija. Zamišljena je kao 'narodska', sa dosta zabavnog sadržaja. Svi koji žele da učestvuju na bilo koji način su dobrodošli. Izdavat će je udruženje Crno-bijeli strip u boji. Udruženje je, na moju inicijativu, osnovano prije nešto više od godinu dana s ciljem da stoji iza projekata poput ovog. Tiraž nultog broja je 500 primjeraka na 96 strana. Nulti broj je besplatan za članove udruženja, a za raju je cijena po želji. Svi naredni brojevi će imati simboličnu cijenu. Revija bi trebala izlaziti dvomjesečno", izjavio je za Klix.ba Emir Purić, izdavač i glavni i odgovorni urednik revije.

U reviji "Glasnik Manitua" objavljivat će se stripovi uglavnom domaćih i manje-više afirmisanih autora, ilustracije, kratki pisani romani, intervjui, bit će tu predstavljanja strip junaka i njihovih autora, zatim tekstova o Indijancima (najviše o njihovim vjerovanjima, mitologiji i običajima), raznih anegdota, bizarnosti i slično.

"Naravno, nećemo zapostaviti Travnik. Donosit ćemo priče o ljudima, običajima i važnim događajima. Tako, kao što je i red, počinjemo stripom našeg sugrađanina i strip autora Dalibora Brdara", rekao je Purić za Klix.ba.

Osim "Glasnika Manitua" u pripremi je i strip revija ozbiljnijeg karaktera, "Bosona", koju će uređivati Alija Balta. Revija bi na 100 strana trebala popularizirati strip u BiH i donijeti sadržaje domaćih i stranih strip autora.

Izdavači još uvijek nisu tačno definisali koje će autore obrađivati u revijama te će, kako kažu, to raditi "u hodu“. Svi zainteresovani autori će dobiti priliku, potrebno je samo da se jave na jedan od mailova: [email protected] ili [email protected].

Uskoro bi, na vodećim strip portalima, trebao biti objavljen i konkurs za osmišljavanje autorskih strip junaka, karikaturalnog i "ozbiljnog".

"Cilj nam je da u svakom broju pratimo našega junaka kroz dogodovštine koje sami osmislimo, da li je to jedan kaiš, jedna tabla ili nekoliko stranica, uopće nije bitno. Nadamo se i da ćemo sa nekim od autora napraviti stalnu suradnju na obostrano zadovoljstvo", kaže Purić za Klix.ba i dodaje kako ovaj projekt nije komercijalnog karaktera te da će sama revija koštati tek toliko da se djelimično pokriju troškovi.

Mladi travnički strip autor, Dalibor Brdar, bit će prvi autor objavljen u "Glasniku Manitua". Brdar je do sada stripove objavljivao uglavnom u elektronskom formatu, a ovo će mu biti premijerno objavljivanje "na papiru".

"Prvi (nulti) broj 'Glasnika Manitua' posvećen je isključivo mojim šaljivim stripovima. Trenutno završavam svoj strip 'Protiv zla', parodiju o temi kada ludi profesor prijeti svijetu uništenjem, te dorađujem scenarije za neke nove ideje. Radim i na projektu 'Travnik iz perspektive crtača stripova', gdje su kulturno-historijski spomenici, kao i sam grad Travnik, prikazani u formi stripovskog kadra.

Nulti broj "Glasnika Manitua" može se naručiti putem interneta, a naredni brojevi, zajedno sa "Bosonom", prodavat će se po kioscima širom BiH, a u regiji po striparnicama.