Kultura
42

"Fragmenti iz čistilišta": Izložba Vesne Lenić Kreže u Galeriji Black Box

Klix.ba
Izložba Vesne Lenić Kreže "Fragmenti iz čistilišta" bit će otvorena u Galeriji Black Box u petak, 12. septembra s početkom u 19 sati.

Vesna Lenić Kreže rođena 1987. u Banjoj Luci, gdje je završila Akademiju umjetnosti u kod profesora Vese Sovilja. Bavi se slikarstvom, videom, instalacijama, performansom i uličnom umjetnosti. Trenutno živi i stvara u Trbovlju, Slovenija.

Evo šta umjetnica kaže o svom radu:

"Fragmenti iz čistilišta je projekt koji se bavi razumijevanjem sopstvene svijesti. Svaki život prođe kroz turbuleni period i svako nalazi svoj način kako se pomiriti sa podsviješću i svješću. Ovo je jedan od načina. Ovo je metod čišćenja.

U periodu od pola godine pokušala sam da dokumentujem moj život od početka do sad, zavirujući u svakli kutak moje podsvijesti, pokušavajući da oživim svaki mjesec, svaku godinu za redom. Impulsivnim crtanjem i zapisivanjem sam bilježila sjećanja koja su mi dolazila.

Osvijetlila sam svoju podsvijest i više se je ne bojim, jer u srži svakog straha je ništa, kad smo osviješćeni vidimo tek onda da nema straha, da nema bola, da nema tuge, da u stvari tu nema ništa.

Ovo je dokument moga čišćenja podsvijesti, omotala sam se svojom podsvjesti i svojim uspomenama. Sve što je bilo iznutra je sada vani i vama stavljeno na razgledanje. Vi ste posmatrači moje svijesti sad dok ja spavam i nisam prisutna."