Kultura
47

Florence Hartmann prisustvovala premijeri filma "Heroji u bijelom"

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Dokumentarni film "Heroji u bijelom - od zakletve do herojstva" autorica Esme Veladžić i Sanele Kapetanović premijerno je prikazan večeras u Sarajevu. Premijeri je kao specijelna gošća prisustvovala i novinarka i bivša portparolka Haškog suda Florence Hartman, inače počasna građanka Sarajeva.

U filmu je kroz autentične dokumente i izjave živih svjedoka prikazano mnoštvo nepoznatih detalja i činjenica o herojskom učešću ljekara i drugog medicinskog osoblja u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995.

Jedan od producenata filma, ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH Nedžad Ajnadžić, istakao je prije projekcije da film predstavlja orden za svakog preživjelog "heroja u bijelom" koji su imali značajnu ulogu u odbrani Bosne i Hercegovine.

Šef Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Ismet Gavrankapetanović rekao je da je film veliko svjedočanstvo, ne samo za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, već i za samu medicinu.

Naglasio je da je film ujedno i poziv za uspostavljanje nulte tolerancije prema jeziku mržnje u BiH, jer je upravo on doveo do bola i krvi prikazanih u filmu.

Film je, zajedno s Ajnadžićem, producirao i Omer Edo Hadrović.