Kultura
0

Filmovi domaćih autora otvorili 15. Mediteran film festival

FENA
Foto: Z. M./Klix.ba
(Foto: Željko Miličević/Klix.ba)
Projekcijama filmova domaćih autora "Znatiželja", Stjepana Skoke, i "Bolnica Inkognito", Zdenka Jurilja, u srijedu je u prepunoj kino dvorani Borak u Širokom Brijegu počelo 15. izdanje Mediteran film festivala (MFF).

Čast proglašenja Festivala otvorenim pripala je predsjedniku Vlade Zapadnohercegovačkog kantona Zdenku Ćosiću, dok su se uz njega na ceremoniji otvaranja prisutnima obratili i Stipe Prlić, predsjednik Uprave HT Eroneta, generalnog pokrovitelja festivala, direktor Festivala Tomislav Topić i producent Festivala Robert Bubalo, saopćili su organizatori.

Film koji je službeno otvorio 15. MFF je premijerno prikazani muzički dokumentarac "Izgubljeno dugme", reditelja Marija Vukadina, Renata Tonkovića i Roberta Bubala, posvećen kultnoj rock grupi s ovih područja Bijelom dugmetu.

Prve večeri MFF-a projekcijom francuskog filma "Sreća... obećana zemlja", otvoren je i program u takmičarskoj konkurenciji u kojoj će se ove godine natjecati 22 dokumentarna filma, po 11 ostvarenja u selekciji kratkometražnog i isto toliko filmova u selekciji dugometražnog filma.

O najboljima će odlučivati šesteročlani međunarodni žiri koji će i odabrati pobjednika te mu uručiti Grand prix - MFF projektor u kategoriji dugometražnog filma i MFF projektor u kategoriji kratkometražnog filma, dok tradicionalno treću nagradu glasanjem dodjeljuje publika.

Sveukupno na ovogodišnjem MFF-u, u kinu Borak u Širokom Brijegu, bit će prikazana 32 filma.

Više detalja o programu, filmovima, rasporedu projekcija, može se pronaći na službenim festivalskim stranicama www.mff.ba.