Kultura
300

Film "Kafa" Aida Bešića pobjednik festivala srednjoškolskog filma "Švenk"

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Na festivalu srednjoškolskog kratkog filma "Švenk" koji je danas održan u kinu Meeting Point prikazano je 14 kratkih filmova koje su režirali srednjoškolci iz škola širom Bosne i Hercegovine, odabrani između 110 aplikacija iz 56 srednjih škola.

Tokom produkcije filmova, svim mladim autorima podršku je pružao filmski stručnjak Mirza Ajnadžić. Zajedno sa svojim mentorima, profesorima i prijateljima srednjoškolci su boravili u Sarajevu te su kroz panel diskusije i radionice svi zajedno razgovarali i razmjenili iskustva te imali priliku povezati se i napraviti nova prijateljstva.

O najboljim filmovima odlučivao je tročlani žiri Festivala - renomirani redatelji Srđan Vuletić i Pjer Žalica te Sarajevo Talents Sarajevo menadžerica Asja Makarević.

Najbolji film Festivala je film Aida Bešića "Kafa" za koji je redatelj Srđan Vuletić ispred žirija izjavio da demonstrira "najzreliji i najkompleksniji pristup upotrebi filmskog jezika u svim segmentima realizacije".

Dodijeljene su sljedeće nagrade:

"Zlatni švenk", nagrada za najbolji film: "Kafa" - Aid Bešić iz Bosanske Otoke Canon 1200D+18-55, paket JA ♥ FILM (pet dana boravka na 21. Sarajevo Film Festivalu za dvije osobe uz plaćene sve troškove i osigurane ulaznice za projekcije), Sony slušalice.

"Srebrni švenk", nagrada za drugi najbolji film: "Zatvori vodu" - Jana Čamber iz Posušja Canon SX400, paket JA ♥ FILM (pet dana boravka na 21. Sarajevo Film Festivalu za dvije osobe uz plaćene sve troškove i osigurane ulaznice za projekcije), Sony slušalice.

"Tilt švenk" nagrada za najbolju kameru: "Društvo bez signala" - Filip Ćubela iz Mostara, Microsoft tablet, Nokia Lumia 710 i Sony slušalice.

"Rez švenk", nagrada za najbolju montažu: "Dva života pod jednim nebom" - Pavle Đuričić iz Doboja, Apple iPad mini, Nokia Lumia 800.

U uvodnom govoru direktorica British Councila u BiH Larisa Halilović kazala je kako je British Council zajedno sa svojim partnerima neizmjerno sretan što je na Festival pristiglo 110 aplikacija iz cijele BiH, te kako su mladi i ovim primjerom pokazali količinu talenta koji traži priliku da se pokaže široj publici.

Nakon premijere na Festivalu „Švenk“, svi filmovi nastavljaju svoj put po drugim festivalima nakon čega će biti online objavljeni.

Filmovi će također, zajedno sa serijom obrazovnih video materijala, biti dio obrazovnog paketa koji će bez naknade biti dostupan svim srednjim školama u BiH krajem 2015. godine.