Kultura
20

Festival Pozorište bez granica otvara predstava "Europeana"

Piše: D. Brkić
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Predstavom "Europeana" u izvedbi pozorišta Kolomaz iz slovačkog Trenčina u utorak 2. septembra bit će otvoren 14. Međunarodni festival pozorišta sa područja Balkana Pozorište bez granica.

Do 7. septembra publika u Tuzli će moći odgledati sljedeća ostvarenja. "S lime u EU, glavom ili guzicom" – Draft teatar Tuzla, "Vrati mi tu pidžamu budalo jedna šašava" – DIS teatar Banja Luka, "Povratak" – kratki film Shefqeta Gjocaja iz Prištine, "Izbori za lokalnog šerifa" – Sinjsko pučko kazalište, "Put po svijetu" – Gradsko kazalište Beli manastir i "Do nagega" – Harlekin teatar iz Postojne.

"Predvidjeli smo da se neke od prestava izvedu na ljetnoj sceni u ulici Prekinute mladosti. Međutim, vremenske prognoze nam ne idu u prilog, a u slučaju kiše sve predstave će se izvesti na sceni Doma mladih. Kada je riječ o festivalu nema nekih specifičnosti. Smatram da ima svega po malo i za svakog po nešto. Nadam se da će publika na kraju biti zadovoljna, ali i ekipe koje nam dolaze u Tuzlu", kaže Dragan Tešić, direktor "Draf teatra".

Ulaz za sve predstave je slobodan, a festival se organizuje u sklopu manifestacije Ljeto u Tuzli.