Kultura
96

Festival Bookstan: Radićeva ulica bit će pretvorena u književno-umjetničku izložbu

Piše: Š. B.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Izdavačka kuća Buybook obilježava 20 godina uspješnog poslovanja, a u sklopu obilježavanja ove godišnjice bit će održan prvi međunarodni festival književnosti Bookstan, čiji je cilj prerastanje u respektabilnu manifestaciju s dugom tradicijom.

Festival je novi sadržaj Buybookove ponude, a bit će održan od 25. do 28. jula u Radićevoj ulici, kao i u Akademiji likovnih umjetnosti.

Pripremljen je niz naslova domaćih autora kao što su Nerzuk Ćurak, Naida Mujkić, Marko Vešović i drugi, koji će premijerno biti predstavljeni na festivalu.

Kurator festivala bit će bosanskohercegovački pisac Aleksandar Hemon, pod čijim se motom "No East, No West" odvija festival, a zahvaljujući njemu u Sarajevo stižu i neki od najznačajnijih američkih autora, urednika i kritičara.

Očekuje se dolazak i autora i izdavača iz regije Booka iz Beograda i Frakture iz Zagreba.

Dva dana prije zvaničnog početka festivala rad će početi književne radionice namijenjene mladim književnim kritičarima, a predavači su značajni regionalni i svjetski književni kritičari i umjetnici.

Svaki Bookstan će i u budućnosti imati jednu zemlju u fokusu, a na prvom je to Turska s autorima Ece Temelkuran i Mariom Leviem.

U centralnom festivalskom programu učestvovat će Rawi Hage, pisac romana "De Nirova igra", Pakistanka Kamila Shamsie, Egipćanka Mona Eltahawy koja je spisateljica i borac protiv seksualnog nasilja, kao i autorica knjige "Hidžabi i himeni", čije će Buybookovo izdanje biti predstavljeno na festivalu.

Na festival dolazi i Rabih Alameddine, našoj publici poznata po djelu "Ja božanstvena", kao i američki kritičar John Freeman i orijentalistica i anglistica iz Sarajeva Amila Buturović.

Festival će imati i predstavljanje dvije izložbe. Prva od njih je izložba autorice naslovnica Buybookovih izdanja, dizajnerice Aleksandre Nine Knežević, a na drugoj izložbi bit će predstavljen strip nastao prema priči Karima Zaimovića "Tajna džema od malina". Strip nosi naziv "Tajna stripa od malina Karima Zaimovića" autora Aleksadra Saše Brezara, Enisa Čišića i Borisa Stapića.

"Radićeva ulica će biti pretvorena u jednu veliku književno-umjetničku izložbu tokom festivala", rekao je Damir Uzunović, suvlasnik izdavačke kuće Buybook.

Festival se održava u saradnji s Ministarstvom kulture i sporta, a ministar Mirvad Kurić prisustvovao je konferenciji povodom predstavljanja manifestacije medijima.

"Bitna je ideja, bitna je volja i nema toga što se ne može uraditi. Stavio sam akcenat na književnost početkom svog mandata, a za ovaj festival smo osigurali finansijska sredstva. Ovoj zemlji i ovom gradu je potrebno jačanje autorstva i izdavaštva", kazao je ministar Kurić.

Buybook prije svega radi na afirmaciji bh. autora i izdavača, povezivanju regionalnih autora i izdavača, kao i promociji recentnih međunarodnih izdanja.