Kultura
1

Dvije graditeljske cjeline proglašene nacionalnim spomenicima BiH

SRNA
Predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amir Pašić (Foto: Arhiv)
Predsjedavajući Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amir Pašić (Foto: Arhiv)
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je nacionalnim spomenicima dvije graditeljske cjeline – ulicu Čekaluša na području između Mejtaša i Džidžikovca u Sarajevu i Staru župnu crkvu i Staru župnu kuću Župe svetog Franje Asiškog u Zoviku u Brčko distriktu.

Na sjednici održanoj 20. i 21. juna, Komisija je donijela zaključak da se Istorijska građevina - Vijećnica u Novom Gradu i Graditeljska cjelina - Džamija u Dabrici (Džamija Sefer-age Begovića) u Berkovićima, brišu sa liste ugroženih spomenika jer su na njima završeni konzervatorski i restauratorski radovi.

Komisija je saopštila da se na listi ugroženih spomenika BiH sada nalaze 82 spomenika za koja je potrebno obezbijediti sredstva za njihovu rehabilitaciju, rekonstrukciju i konzervaciju.

Na sjednici je donesena i odluka o produženju režima zaštite za dobra za koja je istekao rok od jedne godine od dana podnošenja peticije.

U proteklih 14 godina, Komisija je donijela 976 odluka, od toga 820 pozitivnih i 156 negativnih odluka.

Veliki broj tih odluka odnosi se na zaštitu graditeljskih cjelina, historijskih i arheoloških područja, te cijelih arhiva i zbirki, tako da broj pojedinačnih dobara koja su obuhvaćena zaštitom na osnovi odluka Komisije iznosi više hiljada pokretnih i nepokretnih spomenika, navodi se u saopštenju.