Udruženje filmskih radnika odlučilo
166

VIDEO / "Djeca" Aide Begić bh. kandidat za Oskara

Klix.ba
Udruženje filmskih radnika BiH izglasalo je da bosanskohercegovački kandidat za nagradu Oskar ove godine bude film "Djeca" rediteljice Aide Begić .

Ovaj film premijerno je prikazan u maju ove godine na Cannes Film Festivalu i to u jednoj od zvaničnih selekcija festivala - u programu Un Certain Regard. Tokom festivala u Cannesu dobio je izvrsne kritike, a nagrađen je i specijalnom nagradom žirija kojim je predsjedavao Tim Roth. Film je nakon toga otvorio ovogodišnji Sarajevo Film Festival, nakon čega je distribuisan u kinima u Sarajevu, te prikazan na nekoliko festivala gdje je napravio zapažen uspjeh.

Članovi komisije, koju je ranije potvrdila Američka filmska akademija, bili su: Ahmed Imamović, Danis Tanović, Lejla Hodžić, Srđan Vuletić, Faruk Lončarević, Elma Tataragić, Jovan Marjanović, Srđan Šarenac i Ines Tanović.

Mogućnost prijave, prema pravilima Američke filmske akademije, imali su producenti sa bh. dugometražnim filmovima koji su distribuirani u periodu od 1.10.2010. do 1.10.2011. godine u kinima Bosne i Hercegovine najmanje sedam dana zaredom, te imaju DCP ili 35mm kopije filmova.

Producenti koji su ove godine prijavili filmove bili su: Foto art sa filmom "Film mobitelom" Nedžada Begovića i Filmhouse produkcija sa filmom "Djeca" Aide Begić.

Udruženje filmskih radnika Bosne i Hercegovine već 12 godina kandiduje film Američkoj filmskoj akademiji u kategoriji za Najbolji strani igrani film. Podsjećamo da je na kandidaturu Udruženja filmskih radnika BiH 2001. godine, film "Ničija zemlja" Danisa Tanovića u martu 2002. godine nagrađen prestižnom nagradom Oskar za najbolji strani film.

Nakon toga Udruženje je svake godine biralo kandidata i to: 2003. kandidat je bio film "Gori vatra" Pjera Žalice, 2004. film "Kod amidžer Idriza" Pjera Žalice, 2005. "Sasvim lično" Nedžada Begovića, 2006. "Grbavica" Jasmile Žbanić, 2007. "Teško je biti fin" Srđana Vuletića, 2008. film "Snijeg" Aide Begić, 2009. "Čuvari noći" Namika Kabila, te 2010. "Cirkus Columbia" Danisa Tanovića, a za 2011. godinu to je bio film "Belvedere" Ahmeda Imamovića.