Kultura
10

Damir Imamović i Amir Gwirtzman sutra u BKC-u

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Javna ustanova Sarajevo art u okviru Festivala Baščaršijske noći organizira koncert Damir Imamović Sevdah Takhta zajedno sa Amirom Gwirtzmanom, multiinstrumentalistom koji istražuje duvačke instrumente Mediterana, Balkana, kao i Bliskog i Dalekog istoka.

Ovo je treći koncert Sevdah Takhta u Sarajevu i drugi u Bosanskom kulturnom centru.

Imamović je na konferenciji za novinare predstavio svoj bend.

"Mi već dvije godine djelujemo kao Sevdah Takht i svirali smo veliki broj koncerata po Europi. Svirali smo i na nekim važnim festivalima kao što je TFF rudolstadt festival, koji je jedan od najvećih festivala svjetske muzike", izjavio je Imamović.

Organizatori su rekli da je majstor sevdaha Damir Imamović pokrenuo cijelu jednu generaciju na ponovno istraživanje tradicionalne muzike BiH.

Njegov najnoviji projekt Sevdah Takht ovim koncertom nastavlja seriju sjajnih nastupa širom regiona i Europe, a njegove verzije tradicionalnih sevdalinki imaju status novih hitova ove muzike. Damirovi koncerti u njegovom rodnom gradu praznik su za sve ljubitelje sevdaha, ističu organizatori.

Od 2009. godine Amir Gwirtzman započinje solo projekt nazvan "Inhale-Exale", nastupajući sam na sceni okružen s više od dvadeset duvačkih instrumenata iz svih krajeva svijeta, uključujući različite vrste saksofona, klarineta,škotskih gajdi, egipatskih argula, bliskoistočni ney, armenski duduk, pan-azijska zurla.

"Orkestrirajući sve ove instrumente skupa, stvarajući multikulturnu muzičku podlogu, stvaram metaforu globalnog svijeta, spajajući različite kulture zajedno čineći mnogoslojnu cjelinu. Damir i ja u svojoj muzici dodirujemo istu stvar, negdje imamo istu nit a ona je između tradicionalnog i modernog i između religijskog i sekularnog", kazao je Gwirtzman.

Koncert će biti održan u subotu 19. jula, u 21:30 sati u Bosanskom kulturnom centru Sarajevo.

Da postoji zahvalnost prema Imamovićevoj muzici pokazuje i Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) koji žele izraziti zahvalnost i podršku u daljnjem radu bosanskohercegovačkog interpretatora tradicionalne muzike za njegov muzički angažman, aktivizam, ozbiljan pristup bh. kulturi i istraživanju tradicionalne muzike u Bosni i Hercegovini.

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) ovom prilikom želi Damiru Imamoviću uručiti nagradu "Dejan Nebrigić" u vidu karikature koju je UDIK posebno izradio za ovu priliku, u subotu (19.7.2014.) u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu aktivisti i aktivistkinje UDIK-a će prisustovati koncertu Damira Imamovića Sevdah Takhta.