Kultura
100

Crtanjem ispred sarajevske Vječne vatre: Počinje Treći Beton Fest

Klix.ba
Prvim potezima kredom te pravljenjam prvih 3D skica u četvrtak 28.08. u 10 sati ispred sarajevske Vječne vatre počinje treći Beton Fest, festival oslikavanja pločnika trodimenzionalnim crtežima jedinstvene umjetničke vrijednosti.

Beton Fest, koji inače djeluje u okviru sarajevskog udruženja Progres, baštini tradiciju italijanskih maddonara, slikara - lutalica koji su za život zarađivali crtajući pogradskim trgovima religijski inspirirane motive, najčešće Djevicu Mariju.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća umjetnost maddonara se ponovo vraća na ulice evropskih gradova, ali ovaj put u svjetovnom obliku. Slikanje trodimenzilanih crteža na trotoarima uz korištenje posebnih kreda, stiglo je u Sarajevo prije dvije godine, kada je iodržan prvi Beton Fest. Mladi umjetnici okupljeni oko Beton Festa vrlo često svojim jedinstvenim radovima privlače pažnju građana Sarajeva a ne sumnjamo da će tako biti i ovaj put.

"Uprkos teškoj materijalnoj situaciji i nedostatku podrške države i sponzora mi smo odlučili da festival održimo po svaku cijenu. Zbog situacije kakve jeste, treći Beton Fest ima nešto drugačiju formu nego prethodnih godina. Festival je revijalnog karaktera, bez takmičarskog dijela i bez najavljenih gostiju iz Španije, Italije i Meksika čiji smo dolazak smo morali odgoditi za neki idući Beton Fest", kaže Zlatko Šljivnjak, mladi likovni umjetnik i predsjednik Beton Festa Sarajevo, te jedan od osnivača i organizatora Beton Festa.

Bit će ovo jedinstvena prilika da ovdašnja publika još jednom doživi fenomenalni svijet trodimenzionalnog slikanja, te se uvjeriti kakve fantastične boje i oblike može podariti obična skromna kreda. Organizatori Beton Festa takođe pozivaju sve građene Sarajeva koji znaju crtati, da se pridruže umjetnicima Beton festa na mjestima gdje se održava ovaj jedinstveni festival.

Festival se održava na sljedećim lokacijama:

28.08. Vječna Vatra 29.08. Katedrala, Trg Djece Sarajeva 30.08. Vilsonovo šetalište 31.08. Skate park Hastahana

Beton Fest je najveći i najposjećeniji festival na ovim prostorima, sa više od 100.000 posjetitelja. Beton Fest je tokom protekle dvije godine okupio na desetine umjetnika kako iz BiH tako i iz regiona, Evrope i iz cijelog svijeta.