Kultura
8

Članovi Udruženja "Visoki" čuvaju bh. kulturu i naslijeđe

FENA
Foto: FENA
(Foto: FENA)
Sve češćoj zapostavljenosti kulture i njoj bliskih djelatnosti u bosanskohercegovačkoj javnosti usprotivila se grupa ljubitelja naslijeđa okupljenih u Udruženju "Visoki", pretvorivši sprat poslovne zgrade u mjestu Vratnica kod Visokog u muzej i biblioteku, te centar za učenje stranih jezika.

Biblioteku su nazvali po novinaru i putopiscu Vehidu Guniću koji je u njihovim prostorijama održao prvo predstavljanje knjige, a za potrebe biblioteke u pripremi, koja trenutno ima oko 500 naslova, donirao određen broj knjiga.

U Udruženju "Visoki"' staraju se da mlađe generacije imaju predodžbu kako se na ovim prostorima živjelo desecima godina prije, ali i da znanje usvajaju čitajući knjige, a ne samo putem novih tehnologija.

Članica Uprave Udruženja "Visoki" Adisa Goralija Feni je kazala da se svi moraju "probuditi" i učiniti koliko mogu da bi se sačuvale vrijednosti bh. društva naslijeđene kroz pokoljenja, a to su, između ostalog, kultura, običaji i naslijeđe.

"Mi smo u naslijeđe dobili sve i to trebamo predati novim generacijama. To je naša obaveza koju moramo ispoštovati. Možda smo u nezavidnoj situaciji, ali moramo iznaći rješenje kako to uraditi", naglasila je Goralija.

U prostoru kojim raspolažu postavljena je stalna izložba slika bosanskih vladara, ali i starine koje su otkupili ili su donirane.

Posjetioci tako mogu vidjeti narodnu nošnju, predmete korištene prilikom kuhanja tradicionalnih jela među kojima su peć, kotlić i sač. Tu su i predmeti za izradu prostirki, namještaj i brojne druge uspomene kao svjedočanstvo bogate bh. historije.

"Kroz postavke starina šaljemo poruku da su na ovim prostorima živjeli ljudi koji su imali sve i živjeli u razvijenim zajednicama, te da se ponosno mora nastaviti živjeti i djelovati, ali i pratiti nove evropske i svjetske standarde", poručila je Goralija.

Muzej starina obogaćuje i biblioteka "Vehid Gunić" kojoj je cilj afirmisanje čitanja, prije svega kod mlađih generacija, a za one željne dodatnog znanja tu je i centar za učenje stranih jezika.

Goralija navodi da je to pokazatelj koliko se Udruženje "Visoki" brine da se mladi ljudi, ali i sve generacije, uklapaju u svjetske tokove te da učenjem stranih jezika budu stanovnici svijeta, a ne mjesne zajednice, općine, nekog kantona ili jedne države.

U Centru organiziraju kurseve engleskog i njemačkog jezika, ali se ne namjeravaju zaustaviti na tome, jer će sljedeći korak biti uvođenje i turskog, kao i drugih jezika.

Najavili su da je sve to samo početak, a optimističnim planovima doprinosi sve veći broj članova Udruženja.