Kultura
38

Cjelovečernji nastup ansambala AKCUS "Seljo" na Baščaršijskim noćima

Klix.ba
U okviru festivala Baščaršijske noći Akademski kulturni centar Univerziteta u Sarajevu (AKCUS) "Seljo" u petak 29. jula u 21 sat u dvorani BKC-a održat će koncert svih ansambala pod nazivom "Svojima, s ljubavlju", a ulaz je slobodan.

Učestvuju Ansambl narodnih igara i pjesama, Akademski mješoviti hor, Vokalna grupa tradicionalne muzike, Narodni orkestar "Seljo", Narodni orkestar "Bembaša" i Tamburaški orkestar sa gostima.

Koncert je koncipiran kao kolaž izvedbi ansambala, a "Seljo" se na Baščaršijskim noćima zadnji put predstavio prije deset godina.

Akademski kulturni centar Univerziteta u Sarajevu AKCUS "Seljo" je osnovan 1949. godine kao članica Univerziteta u Sarajevu, i do danas je izgradio svoj prepoznatljivi stil umjetničkog izražaja, koji prevazilazi okvire standardnih amaterskih interesovanja i postignuća.

Brojni su doajeni sevdaha, koreografi, muzičari, operski umjetnici, dirigenti, priznati književnici, dramski i likovni umjetnici, naučni i estradni radnici, koji su počinjali svoje karijere u "Selji".

"Seljo" je osnovan 1949. godine kao članica Univerziteta u Sarajevu kako bi se studentima omogućilo iskazivanje talenata u oblasti kulturnog i umjetničkog amaterizma. Svojim umjetničkim rezultatima, koji prevazilaze okvire standardnih amaterskih interesovanja i postignuća, "Seljo" je izgradio svoj prepoznatljivi brend visokog standarda umjetničkih programa. Brojni su poznati doajeni sevdaha, ugledni muzičari, operski umjetnici, dirigenti, koreografi, majstori plesa i narodnih igara i pjesama, priznati književnici, dramski umjetnici, i likovni umjetnici, naučni i estradni radnici, koji su počinjali svoje karijere u "Selji".

Impozantan je broj ansambala koji rade u "Selji": Akademski ansambl narodnih igara i pjesama "Seljo", Narodni orkestar "Seljo", Tamburaški orkestar "Seljo", Plesni ansambl "Elenes", Likovni atelje "Seljo", Akademski mješoviti hor "Seljo", Vokalni ansambl "Prijatelji", Vokalni ansambl "Corona", Narodni orkestar "Bentbaša", Vokalna grupa tradicionalne muzike "Seljo".