Vraćanje filmskog duha
1

FOTO / "Cinema komunisto" otvara Tuzla Film Festival

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba (Foto: D. Z./Klix.ba)
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba (Foto: D. Z./Klix.ba)
Premijerom dokumentarnog filma "Cinema komunisto" bit će otvoren prvi Tuzla Film Festival koji će trajati do 26. augusta. U konkurenciji za četiri nagrade za filmove sa južnoslavenskih prostora nadmetat će se 130 autora.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Žiri će na kraju dodijeliti nagrade za najbolji dugometražni film, kratki igrani film, dokumentarni i animirani film.

“Neće biti nagrada za najboljeg glumca, montažu ili kameru. Nagradit ćemo najbolje filmove. Autor najboljeg dugometražnog filma dobit će 5.000 KM, autor najboljeg dokumentarnog filma 2.000 KM i po 1.000 KM autori kratkog igranog i animiranog filma”, kaže direktor TFF-a Boris Balta.

Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
Filmovi u okviru TFF-a će se prikazivati u BKC-u, kinu Kaleidoskop i Narodnom pozorištu Tuzla. Planirano je da se u BKC-u prikazuju dokumentarni filmovi u terminima od 16, 18 i 20 sati, animirani i kratki filmovi će biti prikazivani u Narodnom pozorištu u jutarnjim i popodnevnim satima, a dugometražni filmovi u kinu Kaleidoskop.

Otvaranje je zakazano za srijedu u 20 sati u BKC-u Tuzla, a organizatori najavljuju dolazak velikih filmskih imena sa južnoslavenskih prostora - Ademira Kenovića, Lazara Ristovskog, Emira Hadžihafizbegovića, Mirjane Karanović i Ljubiše Samardžića.